Contant geld zit in de gevarenzone. Wanneer zal een klinkende munt nog slechts een gezegde zijn uit een ver verleden? Wanneer zijn knisperende briefjes nooit meer te horen of te ruiken? Als het aan een student van de TU Delft ligt blijft contant geld, maar dat geluid overleeft het helaas niet. Hoe ziet u een fysieke vorm van geld voortbestaan?
Waarom zouden we überhaupt contant geld nog een toekomst gunnen? Apps zijn inmiddels zo ingeburgerd dat zelfs een pinautomaatje nauwelijks nog écht nodig is. Behalve voor zij die geen geld op de rekening hebben staan, zij die liever niet elektronisch betalen om wat voor reden dan ook en voor de mensen die het gewoon echt niet kunnen om wat voor reden dan ook.
Dat bedacht ook masterstudent Igo Boerrigter. Hij onderzocht in opdracht van de Nederlansche Bank hoe een blijvend bruikbaar en betaalbaar cash-systeem kan blijven bestaan. Contant geld is op dit moment duur en briefjes van 50 euro zijn bijna alleen maar om contanten van de automaat naar de winkelier en vervolgens direct naar de bank te brengen. Muntjes passen niet meer in de pasjesportemonnee en zo zijn er heel wat dingen die niet meer praktisch zijn met contanten.
Daarvoor bedacht hij een systeem met een soort fiches als munten die je in een houdertje op creditcardformaat kunt stoppen. Briefjes moeten langer mee kunnen gaan en misschien wel van kunststof worden.
Hoe denkt u dat de levenscyclus van contanten verlengd kan worden?