Het Belgisch nationaal onderzoeksnetwerk Belnet komt met een nieuwe dienst genaamd Belnet Cloud Connect. Hiermee kunnen universiteiten, hogescholen, onderzoekscentra en overheden hun infrastructuur rechtstreeks verbinden met Microsoft Azure. Dit gebeurt via ‘ExpressRoute‘, een private en beveiligde verbinding, zonder het commerciële internet te passeren.
De services van het MS Azure-platform worden gehost in een datacenter in het buitenland. Om een snelle, veilige en betrouwbare verbinding naar dit platform te garanderen, sloten Microsoft en het pan-Europese onderzoeksnetwerk GÉANT een overeenkomst. Hierdoor kunnen de nationale onderzoeks- en onderwijsnetwerken (NREN’s) die met GÉANT verbonden zijn, waaronder Belnet, ExpressRoute gebruiken.
De aanbieder meldt dat bij deze snelle en private verbinding er specifieke bandbreedte is toegewezen aan Azure-services. ‘Dat elimineert de verschillen in performantie die soms op het internet kunnen worden ervaren. Op die manier kunnen organisaties de klassieke vpn via het internet achterwege laten.’
Veilige verbinding
Jan Torreele, algemeen directeur van Belnet: ‘De voordelen van de samenwerking tussen GÉANT en Microsoft zijn legio. Onze klanten genieten van een private verbinding die de vertrouwelijkheid van hun gegevens tijdens de overdracht tussen hun LAN-netwerk en MS Azure waarborgt. Die overdracht verloopt bovendien niet via het commerciële internet, wat voor extra veiligheid zorgt.’
Klanten kunnen kiezen tussen een bandbreedte van 100 Mbit/s of 1 Gbit/s. Zij hoeven bovendien niet te investeren in een bijkomende fysieke verbinding, want alles draait op het Belnet-netwerk. Zo kunnen zij het MS Azure-platform gebruiken als een uitbreiding van hun eigen datacenter, zonder dat ze er zelf in moeten investeren. Torreele geeft ten slotte aan dat Belnet in de toekomst wellicht met gelijkwaardige diensten wil komen.
Belnet
Belnet is de federale overheidsorganisatie die sinds 1993 instaat voor het Belgisch nationaal onderzoeksnetwerk dat internettoegang aan zeer hoge bandbreedte en internetdiensten levert aan Belgische universiteiten, hogescholen, onderzoekscentra en overheidsdiensten.
Belnet telt 75 werknemers en behoort tot het Federale Wetenschapsbeleid. Het levert zijn diensten exclusief aan zowat 200 instellingen die ruim 800.000 eindgebruikers vertegenwoordigen. Dankzij zijn verworven expertise, zijn unieke marktpositie en zijn schaalvoordelen wil Belnet de groei van de kennis- en informatiemaatschappij in België helpen versnellen. Belnet staat ook in voor BNIX, het Belgische internetknooppunt.