Computable reikt dit jaar voor het eerst de Computable Award ‘IT Project of the Year’ uit. Voor deze prijs zijn vijf ict-projecten genomineerd. Vandaag vertelt Jelle Loosveld, vakexpert bouw en hout bij VDAB, over de ontwikkeling van een instructieapplicatie voor de bouwsector die gebruikmaakt van augmented reality.
1. Wat was de aanleiding voor het project?
VDAB wil als partner in werkbemiddeling haar netwerk in diverse sectoren ondersteunen in het vinden van de juiste technologische toepassingen. Eén van die sectoren is de bouwsector. Hier is veel verloop, komen werknemers niet in de juiste job terecht en kunnen werknemers niet altijd de job juist uitvoeren. Wij vroegen ons daarom af we technologie kunnen inzetten om de juiste mensen te vinden en om ze beter te informeren en evalueren inzake werken in de bouw, maar ook om ze beter op te leiden eens ze op die job terecht kwamen. Daarvoor benaderden we technisch partner RMDY.
2. Voor welke oplossing is er gekozen en waarom?
We zochten een oplossing die een werknemer in staat stelt om effectiever een job aan te leren. We namen het metselen van muren als proefproject. Vandaag de dag gebeurt de opleiding ervan in fysieke opleidingscentra van ons, waarbij een trainer een tiental trainees onder zijn hoede heeft en er beurt na beurt moet langsgaan om te zien of ze op de juiste manier metselen. De foutenmarge is vaak groot doordat er geen continue opvolging is en werknemers dienen voort te gaan op een woord van de trainer. Vaak gebeurt dit zonder visuele hulp. Als dit er wel is, is het vaak tekstuele informatie of een video.
RMDY heeft de procedures van het metselen van de muren in 3D gevisualiseerd. Dit wordt in augmented reality (ar) getoond. Een werknemer ziet de stappen dus gevisualiseerd bovenop de fysieke opstelling. Op die manier kan hij via een iPad stap voor stap volgen wat hij dient te doen.
3. Hoe zag het traject van het project eruit?
RMDY heeft het metselscenario uitgewerkt. Dit vormde de scope waarbinnen het project zich zou afspelen: wat gaan we uitwerken en hoe ziet het proces er voor een werknemer uit? Zij informeerden ons ook over het aanleveren van de 3D-modellen. Die modellen had de Odisee Hogeschool reeds uitgewerkt in sketch up files en kon RMDY grotendeels hergebruiken. Ook kozen we welke van de in totaal 25 oefeningen we in deze applicatie gingen tonen. We kozen er de vijf meest courante uit, waarbij er een diversiteit zat in de oefeningen.
Nadien ging RMDY aan de slag om de 3D-modellen te animeren, stap per stap. Wij gaven op geregelde tijdstippen feedback en deze werden door RMDY verwerkt in de applicatie. Wanneer dit goed zat, werd de app bij een wijder publiek getest.
4. Wat zijn de succesfactoren in het project?
Voor de VDAB is dit project een proof of concept. We wilden inschatten wat de technologie in onze begeleiding voor onze klanten kan betekenen en hebben hier veel uit geleerd. De bouwsector is ook nog zoekende naar de inzet van technologie, waarvoor nieuwe technologieën zoals ar een meerwaarde kunnen zijn. Via deze oplossing brengen we het innovatieve karakter van augmented reality (ar) naar de bouwsector.
Een grote succesfactor is dat een groot deel van de instructeurs binnen de bouwsector zich met groot enthousiasme achter dit project schaarde. Zij werden ambassadeurs om de applicatie bij het bredere netwerk van scholen en instructeurs te promoten. Hier kwamen alleen positieve reacties uit, uiteraard begrijpende dat de technologie nog wel voor verbetering vatbaar is. Dit is algemeen bekend en verwacht wordt dat de technologie met rasse schreden zal vooruitgaan, wat alleen maar resulteert in meer gebruiksvriendelijke applicaties, tot het moment waarop deze toepassing zelfs gemakkelijk met een ar-bril te realiseren valt (en de nood een tablet vast te houden volledig wegvalt).
Ook andere opleiders zijn benieuwd naar wat wij leren. Bedrijven zijn verrast en zien in VDAB een partner die meedenkt en, net als hen, de uitdagingen van de toekomst aangaat. Wat wij leren, wordt rechtstreeks ten dienste gesteld van de burger. Onze verworven inzichten vormen zo ook voorzichtige stappen voor bouwbedrijven die anders niet in het -zo lijkt het voor vele kleine aannemers zo- grote zwarte digitale gat zouden springen.
5. Wat zijn de leerpunten uit het project?
Onze instructeurs zijn vakmensen: zij zien elke onzuiverheid, fout, afwijking. Wanneer een muur nog maar een beetje scheef staat, zullen zij dit, lang voor de cursist dat voor zichzelf vaststelt, gezien hebben. Bij de app botsten we tegen de grenzen van welke fouten zichtbaar waren en dat is spijtig. Maar al snel bleek dat dit ook effectief de grenzen waren. Zelfs in onderzoekscentra van hogescholen kon men niet beter: we waren ‘head of the class’. Dat de kwaliteit snel evolueert, stemt ons hoopvol voor de nabije toekomst.
We mogen er voorzichtig van uitgaan dat werknemers in de bouwsector niet altijd de meest technologiegedreven mensen zijn. Ze doen vooral manueel werk en de technologie die wel wordt ingezet, is vaak traditioneel. Technologie lijkt soms een ver-van-m’n-bed-show voor een deel van de bouwvakkers. Het was dan ook nodig om laagdrempelige drivers, zoals tablets, in te zetten om iedereen mee te krijgen.
Ook RMDY heeft geleerd van het publiek, vertelt Bart Van Hecke, founding partner bij RMDY. ‘Bouwvakkers vormen, als niet technologiegedreven mensen, een nuttig testpubliek. Hiermee hebben we meer inzicht gekregen in hoe gebruikers omgaan met augmented reality. Bovendien konden we de functionele meerwaarde van ar verfijnen en deden we ervaring op met het nabootsen van een 3D-model dat zoveel mogelijk lijkt op het fysieke model.’
6. Wat betekent een nominatie voor de Computable Awards?
Voor VDAB betekent dit dat we grenzen doorbreken. De vaak als ‘analoog’ voorgestelde bouwsector toont zo zijn sterkte in evolueren en aanpassingsvermogen. We tonen ook dat een job in de bouw een job met toekomst is. Niet alleen mee met z’n tijd, maar zelfs voorloper!
VDAB is arbeidsmarktregisseur: bemiddelen en opleiden, graag met partners die elkaar versterken. Deze nominatie toont dat creatieve en uitdagende partnerschappen dé manier zijn om echt te regisseren: elkeen van de partners in dit project heeft laten zien dat ze, elk op z’n eigen terrein, de markt mee kan vormgeven. Elkaar vinden én dit ook laten zien. Deze nominatie laat dat succes zien. Ze kan ervoor zorgen dat een positieve dynamiek meer burgers, opleiders en bedrijven kan inspireren om klaar te staan voor nieuwe uitdagingen.
Ook Van Hecke (RMDY) ziet de nominatie als een meerwaarde: ‘Het bewijst dat we waarde creëren binnen de markt. Het is onze grootste drijfveer om de interfacing van de toekomst mee vorm te geven, vooral daar waar het een functionele meerwaarde biedt binnen een bepaalde tijd en context, voor eender welke eindgebruiker. Het gebruiksgemak is daarbij primordiaal. De technologie mag nog zo geavanceerd en beloftevol zijn, wanneer een eindgebruiker er geen meerwaarde bij ervaart heeft ze gefaald. Onze jaren van research en development krijgen een mooie erkenning dankzij nominaties als deze.’