Wat waren de beste ict-projecten van het afgelopen jaar in België? Dat wil Computable uitzoeken via een award voor IT Project of the Year. Vandaag stelt Computable de vijf finalisten voor. De winnaar wordt op donderdag 21 maart bekendgemaakt in het Computable Café, dat tijdens de gecombineerde ict-beurzen Infosecurity.be en Data & Cloud Expo plaatsvindt.
Computable verkiest dit jaar voor het eerst het IT Project of the Year. De competitie startte met een aanmeldingsmodule, waar ict-projecten werden voorgedragen. De redactie heeft zich gebogen en een oordeel geveld. Bij die beoordeling werd rekening gehouden met de (zakelijke of maatschappelijke) meerwaarde, de technische impact, de uiteindelijke resultaten en het innovatieve karakter van het it-project.
Op basis van de beoordelingen is een top-5 van projecten geselecteerd. Het gaat om een instructieapplicatie voor de bouwsector die gebruikmaakt van augmented reality, een blockchainoplossing om diploma’s te registreren en delen, het terugbrengen van non-revenue water (nrw) door middel van data-analyses, een wereldwijde uitrol van SAP Cloud for Customer en een samenwerkingsplatform voor diverse organisaties in Gent.
Computable-hoofdredacteur William Visterin maakt op donderdag 21 maart om half vier de winnaar bekend in het Computable Café. Dat café is geopend tijdens de gecombineerde ict-beurzen Infosecurity.be en Data & Cloud Expo in Brussels Expo.
Dit zijn de vijf finalisten op willekeurige volgorde:
AR Instruction Overlay
RMDY, VDAB, Odisee Hogeschool
RMDY heeft in samenwerking met Odisee Hogeschool een interactieve assessment-applicatie voor de VDAB ontwikkeld. Deze app informeert werkzoekenden in de bouwsector over nieuw beschikbare banen. Hiervoor is een dag in het leven van een bouwvakker gesimuleerd, die een werkzoekende via augmented reality (ar) doorloopt. In dat proces wordt de werkzoekende enerzijds via tekst geïnformeerd over wat hij of zij moet doen en anderzijds wordt via gamification geëvalueerd om bepaalde stappen zelf te doen. Er wordt een rapport van de werkzoeker opgesteld, wat de VDAB kan inzetten om te controleren of iemand geschikt is voor een functie. In totaal zijn drie jobs uitgewerkt: vloerlegger, daklegger en lavabo plaatsen.
Diploma’s in internationale blockchain
AHOVOKS, DUO
De tweede finalist is het ict-project dat de mogelijkheden van blockchain voor de registratie van diploma’s en het delen van deze gegevens onderzoekt. Dit internationale project wordt in Nederland en België getest door het Agentschap voor Hoger Onderwijs, Volwassenenonderwijs, Kwalificaties en Studietoelagen (AHOVOKS) en de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) in Nederland.
Er is gekeken naar een oplossing die verder gaat dan alleen de registratie van de diploma’s. Hiervoor zijn al databases voorhanden in Vlaanderen en in Nederland. Voor deze casus is gezocht naar een eenvoudige manier om gegevens te delen, maar toch decentraal op te slaan. Een belangrijke factor die daarbij meespeelt is dat de gebruiker zelf eigenaar blijft van de gegevens – en dus zelf kan bepalen of en met wie de onderwijskwalificaties gedeeld worden.
Om de oplossing daadwerkelijk internationaal in de praktijk te brengen, is wel samenwerking en afstemming op Europees niveau noodzakelijk.
Samenwerkingsplatform Mia
Stad Gent, OCMW Gent, Digipolis Gent, Sogent, Digipolis, OpenSesame ICT
Om de samenwerking tussen de achtduizend medewerkers van Stad Gent, OCMW Gent, Digipolis Gent en Sogent te bevorderen, is in 2018 een nieuw samenwerkingsplatform geïmplementeerd. Dit platform, omgedoopt tot Mia, combineert drie componenten: een content management systeem, een sociale component en een document management systeem. De eerste twee systemen zijn al operationeel, in een later stadium wordt een document management systeem aan het platform toegevoegd. Mia werd geïmplementeerd door Digipolis, de ict-partner van Stad en OCMW, en OpenSesame ICT als externe Nederlandse leverancier.
Terugbrengen van non-revenue water
De Watergroep, Delaware
Tijdens de productie van water gaat een groot deel verloren voordat het de klant bereikt. Dit noemt drinkwaterbedrijf de Watergroep non-revenue water, of nrw. In België alleen al gaat het om 180 miljoen liter per dag. Om dit terug te brengen, worden leidingen en slecht werkende meters vervangen. Echter was alle data van de diverse lekdetectieteams van de Watergroep gefragmenteerd en werden lekken handmatig opgespoord via Excel-bestanden.
Binnen dit project wordt de (gefragmenteerde) data over waterlekken gekoppeld aan het GIS-systeem, zodat lekken inzichtelijk worden. Daarnaast worden alerts verstuurd en schat een algoritme in om welk type lek het gaat. Het project is uitgevoerd met behulp van Delaware.
Cloud for Customer
Atlas Copco, SAP en consultancypartners
Atlas Copco is een wereldwijde, industriële speler. Om duidelijkheid te scheppen in de veelheid aan datacloudplatformen en om transparantie en eenheid te verkrijgen in de verschillende business units wereldwijd, heeft Atlas Copco voor al zijn business units eenzelfde Customer Relationship Management-platform, of CRM-platform, uitgerold. Het gaat om de Cloud for Customer van SAP.
De implementatie verliep volgens een innovatief ‘Catching the Bus’-principe waarmee Atlas Copco in acht slots telkens bij tien tot vijftien salesorganisaties per maand het platform kon uitrollen, wat na twee jaar neerkomt op zo’n 210 organisaties of zevenduizend werknemers die het platform gebruiken.
Infosecurity.be, Data & Cloud Expo
Infosecurity.be is in combinatie met Data & Cloud Expo dé Belgische vakbeurs op het gebied van ict-security, datamanagement en cloud computing voor ict-managers en ict-professionals. Met ruim 130 exposanten en meer dan honderd vakinhoudelijke seminaries richt het evenement zich op ontwikkelingen binnen cyber security, cloud computing, datacenter & infrastructure optimisation, data science & management, digital transformation, it service management & control, privacy, governance & risk management, artificial intelligence, blockchain en internet of things. Registreer nu voor een gratis ticket. We verwelkomen u graag op 20 & 21 maart in Brussels expo!