‘Of Belgische bedrijven niet kunnen samenwerken met de florerende universiteit van Granada waar jaarlijks ruim 150 getalenteerde informatici afstuderen?’ Die vraag werd me vijf jaar geleden gesteld door de topman van ‘On Granada Tech City’. Onlangs ging ik er terug, maar die vraag werd niet langer gesteld.
Ook in Andalusië is er, ondanks de sterke instroom van afgestudeerde it’ers een groot tekort aan informatici. Granada gaat vandaag aankloppen bij Turkije om digitale kennis in huis te halen. Met Europese subsidies. Onlangs maakte de werkgeversorganisatie Voka en Agoria bekend dat het samen met VDAB een dertigtal it’ers uit Marokko wil aantrekken. Met 1,2 miljoen euro Europese subsidies. Frankrijk kijkt dan weer naar Tunesië waar men tien jaar geleden al fors inzette op it, van in de lagere school.
Omscholing
SAP gaf deze week nog aan dat het duizend niet-informatici wil omscholen tot it-consultants. Studenten die filosofie, psychologie of kunstgeschiedenis gevolgd hebben, maakt niet uit.
Het doet me denken aan de hype van de laatste twee jaar van vorige eeuw. ‘Al wie tot drie kan tellen wordt aangenomen in de ict-sector’, vertelde de hr-directeur van Alcatel Bell, toen een van de grootste werkgevers in ons land. Volgens Agoria raken zestienduizend it-jobs niet ingevuld. Alleen al daardoor vertraagt de digitalisatiegraad in België.
Het is natuurlijk wel moeilijk communiceren als Proximus aangeeft dat het 1900 mensen op straat zet. En als even later SAP aangaf dat het 4400 mensen ontslaat omdat de resultaten tegenvallen. Diezelfde week raakte bekend dat het datacenter van SAP 24 uur plat lag wat de woede van heel wat topklanten opriep. Zal wel toeval zijn zeker?
Kwaliteit of marge
Op de sociale netwerksite Linkedin krijg ik wekelijks de vraag van 50-plussers of ik geen interessante IT-job voor hen heb. Blijkbaar is er geen match meer tussen ‘ervaringsdeskundigen’ en de noodzakelijke digitale kennis. Of draait het veeleer over het salaris? Te duur geworden? Jonge it-consultants worden aan bedrijven verhuurd voor 600 tot 700 euro per dag. Daar is voor de bodyshoppers nog aardig wat op te verdienen. Met 50-plussers is die marge, welja, volgens hun normen marginaal.
De vraag is echter wat er primeert: kwaliteit of marge. Een topman van het befaamde Atrias-netwerk voor slimme energiemeters zuchtte onlangs. Het project is immers een bodemloze put geworden en meer dan 100 miljoen is over de balk gegooid. Het systeem staat nog nergens en er gaan stemmen op om het meteen maar op te doeken. ‘Accenture heeft het project destijds gewonnen maar stuurt een leger jonge gasten die alles nog moeten leren en dus ook heel wat fouten maken. Zelfs als we een audit laten uitvoeren, moeten wij dat betalen’, aldus de topman.
Laat me duidelijk zijn: jonge afgestuurde moeten ook de kans krijgen om zich te ontwikkelen en hun kennis uit te breiden, maar zou het niet veeleer aangewezen zijn om een mix van ervaringskennis en jonge creativiteit uit te spelen?