Privacy en veiligheid staan altijd dichtbij elkaar wanneer het aankomt op risico’s van hacken. Ook met het gebruik van smartphones is de stijging in risico’s groter geworden betreft veiligheid. Elke dag nemen we onze mobiel mee en zitten er dagelijks ontzettend veel op te kijken. Hoe meer we de smartphone gebruiken, hoe groter het risico eigenlijk wordt. Maar niet iedereen staat hier bij stil en dat is natuurlijk zonde wanneer je slachtoffer wordt van een hack. Daarom een aantal tips op een rij:
Maak geen gebruik van openbare wifi netwerken
Openbare wifi netwerken zijn natuurlijk uitermate handig om te gebruiken. Vooral in restaurants, lunchrooms en andere locaties wordt hier veelvuldig gebruik van gemaakt. De voordelen zijn immers groot, men kan gratis gebruikmaken van internet en het is bovendien erg makkelijk om verbinding te maken. Toch zijn deze netwerken voor een kwaadwillend persoon erg makkelijk om deze te hacken. Helemaal wanneer er geen wachtwoord op het netwerk zit. Het risico om op een dergelijk netwerk te worden gehackt is dus groot.
Om toch veilig te kunnen internetten en geen openbaar wifi netwerk te hoeven gebruiken kan je ervoor kiezen om een VPN-verbinding te gebruiken. Met een VPN-verbinding wordt de verstuurde informatie namelijk versleuteld, waardoor zowel internetproviders als hackers de informatie niet kunnen lezen. Een VPN-verbinding zorgt er ook voor dat het IP-adres verborgen blijft, waardoor je eigenlijk anoniem aan het surfen bent. Dit werkt uiteraard bevorderend voor jouw privacy: een win-win situatie.
Tweestapsverificatie en goede wachtwoorden
Het is algemeen bekend, maar toch doen mensen het nog steeds; hetzelfde wachtwoord voor elke dienst gebruiken. Alleen maar omdat het zo makkelijker te onthouden is. Makkelijk, maar erg risicovol. Zodra een hacker een wachtwoord in handen heeft, is de kans groot dat alle toegangen naar verschillende diensten voor hem of haar openstaan. Iets wat men altijd moet voorkomen. Gebruik daarom altijd verschillende wachtwoorden voor elk apparaat of dienst.
Een andere mogelijkheid om het risico te verkleinen is om een tweestapsverificatie te gebruiken zoals bijvoorbeeld voor een Gmail account of een Dropbox account. Er wordt een extra beveiligingscode verstuurd per sms. Op die manier kan alleen de eigenaar inloggen. Het is daarom goed om na te gaan of een bepaalde app of dienst deze extra beveiliging aanbiedt.
Update de smartphone
Elke smartphone heeft af en toe een update nodig. Het belangrijkste is om die updates daadwerkelijk zo snel mogelijk te installeren. Het is ook mogelijk om in de smartphone automatische updates in te stellen. Via deze updates worden zwakke punten in de software opgemerkt en opgelost. Op die manier altijd de meest veilige en nieuwste software op de smartphone.
Het installeren van apps
Wanneer men apps installeert wordt er vaak geen rekening gehouden met de toegang die de app krijgt tot persoonlijke gegevens. Bij installatie wordt er bijvoorbeeld altijd toegang gevraagd naar locatie, contactpersonen of foto’s. Deze gegevens kunnen ook worden gebruikt voor andere doeleinden dan de gebruiker voorzien van de praktische mogelijkheden van de app. Denk bijvoorbeeld aan het doorverkopen van persoonlijke gegevens. Het is daarom noodzakelijk om goed te letten op welke gegevens de app precies nodig heeft en welke de app in eerste instantie niet hoeft te gebruiken.
Technologie wordt steeds geavanceerder, hierdoor krijgen hackers meer mogelijkheden om gebruik te maken van de ‘gewone’ telefoongebruiker. Hierdoor wordt het beveiligen van de telefoon steeds belangrijk. Gelukkig zijn er een aantal maatregelen om de risico’s van het gebruiken van een mobiele telefoon te minimaliseren. Bezoek voor meer tips om de telefoon te beveiligen de website van VPNdiensten.nl.