Het mag bijna geen nieuws meer heten, maar vanaf 1 januari 2020 is het in álle woningen in België verplicht om op iedere verdieping een (werkende) rookmelder te hebben. Dit bepaalde de Vlaamse regering als extra wetgeving bovenop de eerdere verplichting bij nieuwbouwwoningen en renovatiewerken, wat sinds 2003 al van kracht is. Een kans om het direct goed aan te pakken met slimme rookmelders, zeker als liefhebber van technologie?
Slimme rookmelder versus een standaard rookmelder
U zult wellicht denken, wat kan een rookmelder nu nog meer dan simpelweg een luid geluid maken wanneer ook gesignaleerd wordt? U hebt gelijk, deels, een normale rookmelder doet zijn werk in de zin van waar hij voor bedoeld is. Stel echter, u woont in een vrijstaand huis en uw cv-ketel vat vlam, maar u bent op uw werk en er is verder ook niemand anders thuis. Hoe ontdekt u dan dat er iets mis is, voordat het eigenlijk al veel te laat is? Dit is een voorbeeld waar een slimme rookmelder de hoek om komt kijken, maar wat kan zo’n slimme rookmelder dan?
Altijd op de hoogte
Een laadpaal van 50five.com geeft, uiteraard, ook een luid signaal wanneer er rook gedetecteerd wordt. U krijgt daarnaast echter ook een bericht op uw smartphone of tablet wanneer het alarm afgaat en vaak vertelt deze ook nog waar in huis het probleem zich bevindt. Daarnaast zijn de rookmelders aan elkaar te koppelen als u er meerdere hebt. Zo gaat de rookmelder in de woonkamer bijvoorbeeld ook af wanneer er op de zolder rook wordt gedetecteerd. Op deze manier bent u altijd op de hoogte van brand- of rookontwikkeling in uw huis, waar u ook bent. Hierdoor kan de brandweer en/of bijvoorbeeld een goede buur tijdig ingeschakeld worden.
Extra beveiligd
Wist u dat een groot aandeel van de rookmelders in woonhuizen niet werken in verband met een lege batterij, of dat nu bewust of onbewust zo is? Dit voorkomt een slimme rookmelder, door tijdig een signaal te geven in de bijbehorende app wanneer de batterij bijna leeg is. In combinatie met Olisto is het in Nederland zelfs al mogelijk de rookmelder zelf nieuwe batterijen te laten bestellen, zodat dit nooit het geval is. Binnen de app van een slimme rookmelder is het bovendien vrijwel altijd mogelijk een batterijtest uit te voeren.
Sommige rookmelders kunnen daarnaast gekoppeld worden aan andere slimme apparaten, zoals een slimme thermostaat. Op deze manier kan ervoor gezorgd worden dat de cv-ketel uitgeschakeld wordt wanneer er rookontwikkeling plaatsvindt, om grotere problemen te voorkomen.
Leuke extra’s en discussie
Een veelgehoorde positieve verrassing aan de Nest Protect rookmelder is daarnaast dat hij een zeer handig nachtlampje heeft. Hierdoor hoeft ’s nachts het licht niet aan wanneer u door de hal loopt.
Wat denkt u van een slimme rookmelder en de toegevoegde waarde voor de beveiliging van uw huis?