Computable.be kiest zijn ‘IT Person of the Year’. Vandaag stellen wij de shortlist voor van twaalf kandidaat-winnaars. De uiteindelijke winnaar wordt bekendgemaakt op de ict-vakbeurs Infosecurity, Data & Cloud Expo, die plaatsvindt op 20 en 21 maart te Brussels Expo.
De verkiezing voor IT Person of the Year 2018 verloopt in drie etappes. In december stelden we reeds 71 Belgische it-persoonlijkheden voor. Daar kon door de bezoekers van Computable op worden gestemd, en dat werd ook massaal gedaan. Op basis van deze input en die van de Computable-redactie, stellen wij vandaag de short list voor.
Uitreiking op 20 maart
Op Infosecurity Belgium, Data & Cloud Expo 2019 maken wij dus de uiteindelijke winnaar bekend. Die volgt dan Dominique Leroy, Peter Hinssen en Danielle Jacobs op, de winnaars van de vorige edities. De (prestigieuze) award voor de it-persoonlijkheid van 2019 wordt op 20 maart om 15:30 uur in het Computable Café overhandigd door Danielle Jacobs, winnares van vorig jaar.
De IT Person of the Year wordt gekozen door de redactie van Computable, rekening houdend met de publieksstemmen. De belangrijke parameters hierbij zijn: activiteiten in de voorbije twaalf maanden, managementstijl, (internationale) uitstraling, bedrijfsprestaties én de impact op de Belgische it-biotoop.
De shortlist
Hierbij de shortlist op alfabetische volgorde met twaalf namen voor IT Person of the Year, waaronder drie vrouwelijke genomineerden:
PieterJan Bouten
Pieterjan Bouten zette in 2018 zijn handtekening onder de grootste overname in het zevenjarig bestaan van zijn bedrijf Showpad. Die overname ligt in lijn met de gestage groei van Showpad. Zo breidde het bedrijf recent haar activiteiten uit met nieuwe kantoren in Amsterdam, München en Chicago. Showpad is in ons land een van dé voorbeelden voor start-ups die willen uitgroeien tot een succesvol wereldbedrijf.
Dries Buytaert
Dries Buytaert is de oprichter van Drupal, het open source project en cms dat aan de basis ligt van heel wat (vooraanstaande) websites. Buytaert richtte in 2007 in de Verenigde Staten Acquia op, dat diensten en advies over Drupal aanbiedt. Vandaag is Dries de ‘project lead’ die de toekomst van Drupal mee helpt bepalen. Drupal zorgt voor 3,5 procent van alle websites op het internet en wordt gebruikt door onder meer Het Witte Huis, NBC, Al Jazeera, Time, NBC, Disney, eBay, Samsung, Cisco en Intel.
Alexander Decroo
Alexander Decroo werd in oktober 2014 vicepremier en minister van Digitale Agenda, Ontwikkelingssamenwerking, Telecommunicatie en Post in de Regering-Michel, en nadien minister van Financiën. Hij kwam met een ambitieus plan rond Digital Belgium en werkte telecombedrijven als Proximus en Telenet in 2018 danig op de zenuwen onder andere met de aankondiging van een mogelijke komst van een vierde operator.
Inti De Ceukelaire
Inti De Ceukelaire is een Belgisch ethische hacker die zich in 2018 in Las Vegas heeft zich gekroond tot ‘The Most Valuable Hacker’, het officieuze wereldkampioenschap voor hackers. De Ceukelaire werd bij het grote publiek bekend door het manipuleren van een Twitterbericht van de Amerikaanse president Donald Trump, maar legde nog andere opmerkelijke beveiligingslekken bloot. Hij werkte eerst bij de VRT, maar is intussen fulltime ethische hacker.
Jef De Wit
Jef De Wit staat (mee) aan het hoofd van de Cronos-groep, zeg maar het grootste techbedrijf van België dat (bijna) niemand kent. De Wit richtte als industrieel ingenieur het bedrijf op in 1991, lang voor het internet ontstond. Sinds die start is de Cronos Groep al actief betrokken bij het opstarten van meer dan tweehonderd (technologie)bedrijven.
Jonas Dhaenens
Als tiener richtte Jonas Dhaenens op zijn zolderkamer Combell op. De Gentenaar staat aan het hoofd van de hostingbedrijven Combell en Sentia. Hij investeert in verschillende internetbedrijven. Ook in 2018 (met overnames in Zwitserland) en in 2019 (met onder andere de overname van Nucleus) zette zijn groep dienst opmerkelijke groei verder.
Alex Dossche
Alex Dossche werd in 2016 in ons land managing director van software- en dienstverlener Sage. Hij startte zijn carrière in de jaren tachtig bij Insoft en Tipss Consultants. In 1995 werd hij managing partner van TML en lanceerde hij DBFact, een beheersoplossing voor kmo’s. Deze oplossing trok de aandacht van Sage, dat het in 2012 kocht. Sinds de aankoop heeft Dossche meerdere jobs uitgevoerd binnen de Belux-groep van Sage, zoals sales director en intussen dus die van managing director.
Pattie Maes
Pattie Maes is als Belgische it- en ai-specialiste professor aan MIT’s Media Laboratory. Ze is daar gespecialiseerd in Ambient intelligence. Ze heeft veel papers geschreven over kunstmatige intelligentie en regelmatig prijzen ontvangen in dit domein.
Valerie Taerwe
Als burgerlijk ingenieur in de computerwetenschappen startte Valerie Taerwe als consultant bij AE, waar ze vandaag senior consultant is. Ze werd uitgeroepen tot Young ICT Lady of the Year en lanceerde samen met de vzw Dwengo het initiatief WeGoSTEM. Hierbij ontdekken jaarlijks duizenden leerlingen uit de basisschool op een creatieve manier hun talent voor wetenschap en techniek.
Jeroen Van Godtsenhoven
Jeroen Van Godtsenhoven werd in 2018 managing director Benelux voor SAS, leverancier in analytics-oplossingen. Ervoor was hij dat voor voor België en Luxemburg bij SAS. Van Godtsenhoven startte zijn carrière bij SAS als account manager om er vervolgens aan de slag te gaan als head of business development en als sales director. Hiermee is hij een mooi voorbeeld van groeien binnen een eigen organisatie, ook internationaal.
Saskia Van Uffelen
Al meer dan vijfentwintig jaar werkt Saskia Van Uffelen in de ict- en telecombusiness. Tot voor kort was ze ceo van Ericsson Belux. Ze is sinds 2012 ook aangesteld als ‘Digital Champion’ en in die hoedanigheid vertegenwoordigt ze onder meer België bij de Europese commissie. Saskia spreekt ook vaak op events.
Olivier Vanden Eynde
Olivier Vanden Eynde richtte tijdens zijn studententijd de organisatie Close the Gap op. Deze vzw knapt gebruikte bedrijfscomputers op en stelt ze ter beschikking van sociale projecten in ontwikkelingslanden. Sinds 2004 heeft Close the Gap meer dan 700.000 ict-materialen ontvangen, bijgedragen aan meer dan vijfduizend projecten in meer dan vijftig landen (vooral in Afrika).