Zo’n 270 kwetsbare jongeren uit Antwerpen krijgen een opleiding digitale technieken in ‘The Beacon’, de incubator waar BeCode gevestigd is. De bedoeling is dat deze jongeren op het einde van het traject een duurzame job hebben binnen de it-sector.
In oktober 2018 werd de eerste Vlaamse ‘Social Impact Bond’ (SIB) gesloten tussen VDAB, het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (PIO), Impact Capital en BeCode. Het is een innovatief financieel samenwerkingsmodel met een sociaal doel. Impact Capital, de sociaal investeerder waarvan Piet Colruyt (van de gelijknamige supermarktgroep) bestuurder is, investeert hierbij middelen in BeCode, een organisatie die kwetsbare jongeren gratis een opleiding tot webontwikkelaar aanbiedt. Voor elke jongere die een job vindt, betalen VDAB en PIO de kost, met interest, terug.
BeCode wil in de volgende vijf jaar 270 neet-jongeren (not in education, employment or training) vinden en hen gedurende zes maanden opleiden, begeleiden en bemiddelen naar werk. Impact Capital zorgt voor de middelen hiervoor. BeCode richtte zich in het verleden al op jongeren die moeilijk aansluiting vinden bij de arbeidsmarkt en kan rekenen op ruime ervaring.
Colruyt: ‘Als sociaal investeerder ben ik steeds op zoek naar innovatieve oplossingen voor grote maatschappelijke uitdagingen. Social Impact Bonds zijn zo’n nieuwe manier om met drie partijen in co-creatie te experimenteren. Ik was als investeerder al betrokken bij de eerste twee Brusselse SIB’s en wilde dan ook graag de eerste toepassing in Vlaanderen mee mogelijk maken.’
BeCode
BeCode organiseert laagdrempelige opleidingen in het dagonderwijs om digitale technologieën onder de knie te krijgen. Voor de jongeren die intekenen is de opleiding gratis. BeCode werkt zowel aan de technische competenties, het bouwen van een website of mobiele toepassing, als aan soft skills, zoals creativiteit, probleemoplossend denken, werken in team en projectmanagement. Eerdere ervaring is niet nodig, een gezonde interesse in webtechnologieën, wat logisch redeneringsvermogen en een goede motivatie is voldoende om in te stappen.
‘Bij BeCode leren we niet één specifieke programmeertaal, we leren vooral leren in een technische omgeving’, zegt BeCode-ceo Karen Boers. ‘We maken je wegwijs in wat ‘onder de motorkap’ van een website of mobiele toepassing zit en leren je de juiste puzzelstukken bij elkaar zoeken om een bepaalde oplossing vorm te geven. We gebruiken een actieve leermethode: geen theorie dus, we springen met twee voeten in de modder en leren het vak vanuit de praktijk, in nauwe samenwerking met onze partners uit het bedrijfsleven.’
Door de focus op digitale technologieën draagt het project ook bij tot het verkleinen van de mismatch op de arbeidsmarkt. Analist-ontwikkelaar staat in de top tien van de VDAB-knelpuntberoepenlijst. Tussen september 2017 en september 2018 ontving de VDAB 3.900 vacatures hiervoor. Daarvan stonden er eind september 2018 nog 824 vacatures open.