De online applicatie RouteYou zocht naar een oplossing voor zijn databehandeling in de cloud. Esli Heyvaert, data engineer bij Sizing Servers, deed er onderzoek voor en licht toe. Waren de grote public cloud spelers als Google en AWS voor dit project het meest aangewezen, of eerder niet?
RouteYou is een bedrijf dat actief is op het domein van recreatieve navigatie. Het biedt een web- en mobiele app die dient als community van actievelingen die gezamenlijk wandel-, fiets-, en andere routes samenstellen. Met langs de technische kant: flink wat terabytes aan data tot gevolg.
Voor het beheer van de data deed RouteYou een oefening voor een migratie naar de cloud. ‘De toepassing beschikt over heel wat data, met name tekstuele, die schaalbaar en doorzoekbaar zijn’, vertelt Esli Heyvaert van Sizing Servers, dat verbonden is aan de Howest Hogeschool en de oefening maakte.
Drie cloudopties
De vraag was hoe die data zich zouden kunnen verwerkt worden in een cloudomgeving. ‘Daarvoor zijn er verschillende opties’, stelt Heyvaert. ‘Je kan virtuele machines huren en die zelf opzetten. Of je kan een beroep doen op de managed services bovenop AWS (van Amazon) of Google. Een derde manier is om een beroep te doen op een partner, in ons geval was dat Cloudstar met een cloudoplossing bovenop Azure van Microsoft. In totaal waren er dus drie opties.’
In eerste instantie opteerde Sizing servers voor Elasticsearch, een systeem dat full text search op en via complexe queries mogelijk maakt, van het bedrijf Elastic. ‘Dat was een partij die als clouddienst gespecialiseerd was in hetgeen wij nodig hadden.’ Al is het aanbod in de markt op een jaar flink geëvolueerd.
Specifieke vereisten
Bedrijven gaan vaak ‘naar de cloud’, maar toch zijn hun vereisten verschillend. ‘Het gebruik van de data door RouteYou was heel specifiek’, vertelt hij. ‘Voor ons was de processorkracht heel belangrijk. Een jaar geleden was er hiervoor een beperkte keuze, en kwam je al snel bij gespecialiseerde spelers als Elastic terecht. Nu is er wat dat betreft meer keuze.’
Ook het gebruikersgemak was, volgens hem, erg van tel, onder meer in functie van de devops-teams en voor de verantwoordelijken van de infrastructuur.
Private of public?
Cruciaal is ook de keuze tussen zelf doen (een private cloud omgeving) of het gebruik van de manages services van een public cloud, zoals AWS of Google. ‘De optie van de managed services is nuttig als er een behoorlijke performance, en stevige clusters, nodig wordt geacht. Deze grote clouddiensten hebben ook meer features’, stelt hij. ‘Ze zijn vooral interessant bij regelmatig en intensief gebruik.’
En de kostprijs?
Wat met het kostenplaatje? Zijn public cloud leveranciers vanuit hun schaal niet goedkoper? ‘Voor ons bleek het toch nog goedkoper om het zelf te doen of om het via een partner, in dit geval via Cloudstar te deployen. Al weet je wel dat je op het vlak van schaalbaarheid naar verloop van tijd op je beperkingen kan aanlopen.’ Waardoor je uiteindelijk dus wel voor de public cloud opteert.