Ruim tweehonderd it’ers verzamelen vandaag in Brussel voor een tweedaagse hackathon. Doel is het ontwikkelen van innovatieve ideeën en prototypes waarmee de hulpverlening aan arme landen te verbeteren is en honger mogelijk voorgoed de wereld uit is te helpen.
De hackathon is een initiatief van vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo en loopt in samenwerking met het Wereldvoedselprogramma van de VN (WFP) en Hack Belgium Labs. ‘Innovatie redt levens’, zegt de minister. ‘Als belangrijke hulpdonor heeft België consequent innovatieve projecten ondersteund om efficiënter op noodsituaties te kunnen reageren. De humanitaire Hackathon zal ons helpen nieuwe, levensvatbare oplossingen te ontwikkelen om wereldwijde humanitaire actie meer doeltreffend te maken. Het komt op het juiste moment, net nu de nood aan humanitaire hulp een recordhoogte bereikt.’
De Hackathon zal deelnemers van humanitaire organisaties, start-ups, grote bedrijven, donorinstellingen, ngo’s en de academische wereld samenbrengen, waaronder de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO), het VN-vluchtelingenagentschap (UNHCR), Artsen Zonder Grenzen, Oxfam, BNP Paribas Fortis, GSMA, Mondelez en de Katholieke Universiteit Leuven. Ze vormen teams, gericht op één van de vijf cruciale uitdagingen: humanitaire toegang, gegevensbeheer, klimaatverandering, markttoegang voor kleine boeren en noodhulp.
De teams pakken de vijf uitdagingen aan via Tech Track – waar de nadruk ligt op het ontwikkelen van prototypes met behulp van de nieuwste technologieën – of Connect Track, dat erop gericht is knowhow en middelen van meerdere stakeholders te combineren. De deelnemers krijgen ondersteuning van humanitaire en technische experten van het WFP en andere organisaties.
Aan het einde van de tweede dag presenteren de teams hun ideeën en prototypen aan een jury van Belgische overheidsexperten, met als doel mogelijke financiële, technische en ondersteuning in natura te verzekeren voor hun projecten. De best schaalbare en toepasbare voorstellen krijgen de mogelijkheid beoordeeld te worden door de Innovation Accelerator van het WFP, die nieuwe oplossingen voor wereldwijde hongersnood stimuleert.