De werkgeversorganisaties Voka en Agoria gaan samen met de VDAB informatici zoeken in Marokko en deze proberen te overtuigen naar België te komen. In de tweede helft van dit jaar moeten de eerste kandidaten de oversteek maken. Dat schrijft De Standaard.
Het is de eerste keer dat de VDAB structureel op zoek gaat naar arbeidskandidaten buiten Europa. De selectie van de kandidaten gebeurt via Anapec, de Marokkaanse arbeidsbemiddelaar. De informatici krijgen aanvankelijk een contract van een half tot één jaar en kunnen daarna vast in dienst komen. De keuze voor de missie viel op Marokko omdat er met dit land al samengewerkt wordt rond arbeidsmigratie en omdat de kwaliteit van de it-opleidingen er voldoende hoog is, zo zegt het ontwikkelingsagentschap Enabel.
Het project begint kleinschalig: op anderhalf jaar moeten dertig mensen aangetrokken worden. Als alles goed gaat, kunnen de zaken later groter aangepakt worden. De kandidaten worden intensief begeleid om de integratie zo vlot mogelijk te laten gebeuren. Zo zijn er onder meer taalcursussen voorzien en kennismakingslessen over de Vlaamse en Belgische cultuur.
Het hele project kost 1,2 miljoen euro die wordt gedragen door de Europese Commissie. Met de missie wil de VDAB iets doen aan het chronisch tekort van informatici op de arbeidsmarkt. Voor bijvoorbeeld de functie ‘analist-ontwikkelaar’ waren er het laatste jaar in Vlaanderen bijna vierduizend vacatures, terwijl er gemiddeld maar negenhonderd werkzoekenden waren met die competentie.
Ik was op zoek naar informatie over werken in Marokko via de pagina https://gedma.nl/werken-in-marokko/ en kwam toen terecht op dit artikel. Het is uiteraard begrijpelijk dat we mensen uit het buitenland laten overkomen om onze ICT branche te versterken. Het is duidelijk dat we het zonder niet redden om alle IT jobs te vervullen. Er moet hieraan toegevoegd worden dat dit een proefproject is. Er wordt eerst een kleinschalige proef gedraaid met 30 Marokkaanse IT’ers die in Vlaanderen zullen werken. Als dit goed draait zullen er een hoop bijkomen. Helaas moeten we niet vergeten dat we in België ook kampen met relatief hoge werkloosheid. Zou het niet beter zijn om ook te investeren aan het enthousiasmeren het opleiden van onze jeugd in plaats van steeds maar weer afhankelijk te moeten zijn van andere landen?