Telecomoperator Proximus wil wel degelijk 1900 jobs schrappen. Tegelijk plant het bedrijf een bijkomende aanwerving van 1250 mensen. Volgens topvrouw Dominique Leroy is er geen andere keuze.
In welke afdelingen banen geschrapt zullen worden en wie moet vertrekken, is voorlopig nog onduidelijk. Proximus wil daarvoor het sociaal overleg afwachten met de vakbonden. Het cijfer van 1900 banen kan dan ook nog wijzigen, zegt het bedrijf. Van de ontslagronde wordt een besparing van 240 miljoen euro verwacht.
De saneringsoperatie is noodzakelijk aldus nog Proximus omdat het bedrijf in een disruptieve, digitale storm zit. De Belgische telecommarkt stagneert (ondanks de stijgende vraag naar connectiviteit) en de zware regelgeving zet de prijzen verder onder druk.
‘Proximus moet zich daarom fundamenteel heruitvinden en nieuwe digitale oplossingen aanbieden die beantwoorden aan de behoeften en wensen van de klant, zowel in de business- als in de consumentenmarkt’, zo klinkt het. ‘Ondanks het feit dat er in het verleden al heel wat inspanningen werden geleverd, moet Proximus zijn transformatie versnellen, zijn kostenstructuur verder verlagen om relevant te blijven op de markt en de nodige investeringen in netwerken, innovatie en content verderzetten.’
‘We willen de transformatie van Proximus versnellen om de uitdagingen van de toenemende digitale wereld aan te kunnen en de toekomst van het bedrijf veilig te stellen’, aldus topman Dominique Leroy. ‘We begrijpen dat al deze veranderingen voor enige onzekerheid in onze teams zullen zorgen, maar het tempo van de digitalisering en de disruptieve marktomstandigheden laten ons geen andere keuze. Met onze traditie van sociale dialoog rekenen we op onze sociale partners om snel constructieve discussies aan te gaan.’
Werving
Tegelijk met de ontslagen wil Proximus ook mensen binnenhalen. Het plant in de komende drie jaar 1250 aanwervingen, waarvan 750 bijkomende aanwervingen voor de verdere uitbreiding van zijn ict-activiteiten in de diverse filialen en vijfhonderd extra mensen in de nieuwe digitale domeinen. Daarnaast zorgt, al in 2019, de uitrol van het glasvezelnetwerk voor 1600 jobs bij externe partners.
Bij de vakbonden werd gisteren verontwaardigd gereageerd op de plannen van Proximus. Zij verzetten zich tegen de ontslagen en wijzen er op het geen bedrijf in moeilijkheden is. Ook premier Charles Michel zegt naakte ontslagen liever te willen vermijden. De Belgische overheid is nog altijd de grootste aandeelhouder van Proximus.