Als het over blockchain gaat doet België het minstens zo goed als Nederland. De meest gebruikte technologieplatformen zijn Ethereum en Hyperledger Fabric. Dat blijkt uit het onderzoek van het Blockchain Lab in Vlaanderen en Brussel.
Blockchain – een concept waarbij meerdere partijen op een transparante manier data en transacties kunnen opslaan en verifiëren – is de laatste jaren een heuse hype. Elk innovatieve organisatie doet bij wijze van spreken wel iets met blockchain, maar hoe zit het in ons land? Eerdere studies leken de activiteiten in ons land eerder op een laag pitje te plaatsen.
Toch leeft blockchain in veel Belgische bedrijven en bij de overheid. Dat blijkt uit een onderzoek van het Blockchainlab, dat de Hasseltse Hogeschool PXL oprichtte met sectorfederatie Agoria en de Limburgse techhub Corda Campus.
1. Hoe goed doet België het in blockchain?
Opvallend goed eigenlijk. ‘We hebben in Vlaanderen en Brussel 68 projecten rond blockchain geïdentificeerd. Daarmee doen we het zeker zo goed als Nederland, waar 66 blockchaininitiatieven werden geteld’, stelt Tom Schuyten, Blockchain Lab Hogeschool PXL, die het onderzoek mee uitvoerde. ‘België is dus zeker geen achterloper. Wij spelen met Nederland in dezelfde divisie. Het aantal geregistreerde projecten ligt ook iets hoger dan wij op voorhand hadden vooropgesteld.’
Opvallend is dat er vanuit Wallonië geen projecten zijn gespot. ‘Daar zijn we niet actief naar op zoek gegaan, maar ook kort na de publicatie van onze onderzoeksresultaten zijn er ook geen projecten boven water gekomen’, stelt Schuyten vast. Waarmee we kunnen besluiten dat de blockchainactiviteit daar toch een stuk lager blijkt te liggen.
2. Welke projecten zijn dat?
Bijzonder concreet zijn al die blockchainprojecten nog niet. Het overgrote deel zit in een zogenoemde proof of concept-fase, waarbij wordt nagegaan of de toepassing technologisch en commercieel levensvatbaar is. Ongeveer 15 procent zitten in productie of zijn officieel in de pilootfase, en dus klaar voor gebruik. Dat percentage van 15 procent loopt overigens ook gelijk met dat van de blockchainprojecten die in Nederland in of rond productiefase zitten.
3. Welke sector?
Dit is geen verrassing: vooral financiële ondernemingen en publieke bedrijven pakten de voorbije maanden met verklaringen over blockchain uit. Geen wonder dus dat die het sterkst vertegenwoordigd zijn in de onderzoeksresultaten. ‘De hoogste aantallen van projecten telden wij bij de financiële groep KBC en anderzijds ook de overheidsorganisaties rond Digipolis. Die hadden er echt meerdere.’
Al is de interesse ook in andere sectoren groot. Zo zijn er ook energie- en logistieke bedrijven actief met blockchain. ‘Ik denk dan aan een initiatief uit de wereld van logistiek en supply chain waar mensen uit het werkveld actief werden verzameld’, merkt Tom Schuyten op.
4. Welke technologie?
De meest gebruikte technologieplatformen zijn Ethereum en Hyperledger Fabric. En alle projecten in piloot- of productiefase maken gebruik van een open community van gebruikers.
5. En de overheid?
In ruim één derde van de projecten (38 projecten) blijkt de overheid een belangrijke partner te zijn. ‘Dat lijkt veel maar is niet zo verwonderlijk. Overheden hebben bijvoorbeeld veel data van burgers en daardoor zijn ze vaak al vrij snel betrokken partij’, oppert Schuyten.
De overheid kan op drie niveaus een rol spelen. Ten eerste is die van gangmaker: zo begonnen het Agentschap Informatie Vlaanderen en de stad Antwerpen eigen initiatieven. Anderzijds kan Vlaanderen ook als (financieel) ondersteuning optreden via het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (Vlaio). Ten slotte speelt de overheid haar rol als regelgever, bijvoorbeeld als het gaat over de wettelijke geldigheid van de blockchaintoepassingen van bedrijven.
6. En de toekomst?
Die is er voor de projecten met echte meerwaarde. Bedrijven die nu nog met blockchain aan de slag zijn, willen er echt iets mee doen, meent ook Schuyten. ‘De fase waarin men zomaar wat zit te proberen of experimenteren, ligt grotendeels achter ons.’ En dus ook de hype, die is intussen ook stilaan overgewaaid.