Mag het Chinese merk Huawei in België nog netwerkapparatuur verkopen? Over die vraag gaat het Center for Cybersecurity (CCB) zich de komende tijd buigen, schrijft De Tijd. Ons land treedt daarmee in de voetsporen van de V.S., Canada, Australië en Nieuw-Zeeland.
Met het onderzoek wil het CCB, dat rechtstreeks onder het kabinet van premier Michel valt, nagaan of het gebruik van de installaties van Huawei in gsm-netwerken geen gevaar vormt voor de nationale cyberveiligheid. Het CCB zegt over studies te beschikken waaruit blijkt dat de apparaten van het Chinese bedrijf een risico met zich meebrengen, zo citeert De Tijd Miguel De Bruycker, de topman van het CCB. De organisatie gaat nu een eigen, objectieve risicoanalyse uitvoeren en dan een advies uitbrengen.
De Verenigde Staten waarschuwen al langer dat netwerkapparatuur van Huawei kan ingezet worden voor Chinese spionage. De Amerikaanse overheid biedt landen zelfs een financiële tegemoetkoming aan als ze geen apparatuur van het bedrijf aankopen en met andere spelers in zee gaan. Echte harde bewijzen van spionage zijn tot nog toe echter niet boven water gekomen.
Huawei levert al langer netwerkapparatuur aan Orange en Proximus. Het netwerk van Telenet is gebouwd met apparatuur van het eveneens Chinese ZTE, een bedrijf dat ook al in het vizier van de Amerikanen liep. De Britse telecomoperator BT heeft ondertussen al beslist om alle Huawei-apparatuur uit zijn netwerk te bannen (zie update hieronder).
Deze week nog werd een topvrouw van Huawei (Meng Wanzhou, de dochter van oprichter Ren Zhengfei) gearresteerd in Canada. Ze wordt verdacht van het verhandelen van verboden goederen met Iran.
Huawei werd in 1987 opgericht en is de laatste jaren als kool gegroeid. Bij het bedrijf werken ondertussen 180.000 mensen. De omzet tikt af op negentig miljard dollar.
(UPDATE 10/12/2018) BT stuurde ons volgende aanvulling:
Het is feitelijk onjuist dat BT beslist heeft om alle Huawei-apparatuur uit zijn netwerk te bannen.
Na de overname van EE in 2016 is BT, als onderdeel van de netwerkarchitectuurprincipes die sinds 2006 van kracht zijn, gestart met het proces om Huawei-apparatuur te verwijderen uit de kern van de 3G- en 4G-netwerken. BT past dezelfde principes toe op hun huidige RFP (Request for Proposal) voor 5G kerninfrastructuur, waardoor Huawei niet is opgenomen in de leveranciersselectie voor hun 5G-kern. Voor BT blijft Huawei een belangrijke leverancier van apparatuur buiten het kernnetwerk en een innovatiepartner.