Het Britse telecombedrijf BT heeft besloten om apparatuur van Huawei binnen twee jaar te verwijderen uit de bedrijfskritische onderdelen van zijn 4G-netwerk, de zogeheten netwerkcore. Bovendien is de Chinese fabrikant uitgesloten van levering van apparatuur voor BT’s 5G-netwerk.
Het besluit is in lijn met BT’s interne beleid om Chinese apparatuur alleen op minder kritische plekken in het netwerk toe te staan, schrijft de Financial Times woensdag. Zo zal Huawei nog wel onderdelen van telecommasten kunnen leveren.
Onder vuur
Huawei ligt al langere tijd onder vuur. Diverse westerse landen beweren dat de Chinese leverancier van netwerk- en telecomapparatuur informatie zou kunnen wegsluizen naar de regering in Peking. Het bedrijf heeft dergelijke aantijgingen altijd ontkend.
Ook in Nederland zijn er zorgen over inmenging van de Chinese staat via telecomapparatuur en software. VVD en GroenLinks vinden dat Nederland geen Chinese software moet gebruiken voor de vitale infrastructuur van de overheid, zoals het C2000-netwerk. Anderen zijn bezorgd over de inzet van Huawei-apparatuur bij testen met 5G, zoals die van KPN in de Rotterdamse haven.
Kortzichtig
Naar aanleiding van de politieke bezorgdheid over Huawei, sprak Computable laatst Huawei’s chief innovation officer voor overheidsprojecten in West-Europa. ‘We merken dat er vragen zijn. Er spelen ook bepaalde kwesties in bepaalde landen. Maar het is echt veel te kortzichtig om te denken dat dit alleen geldt voor Chinese of Russische bedrijven. Onze klanten maken gebruik van allerhande governance-tools waarmee ze tot op data-niveau kunnen nagaan wat er met die gegevens gebeurt.’
‘De helft van de smart-city-projecten die we nu draaien, loopt in Duitsland. Als je voldoet aan de security- en informatiebeveiligingsvoorwaarden van een Duitse overheid, kun je in principe in elk land zaken doen met de overheid.’