Welke programmeeromgeving is het populairst? En welke zit in de lift? Computable stelt de totale rankschikking op. We overlopen de vaste waarden, maar ook de stijgers en de beloftes. ‘Typescript en GO zijn de toekomst’, zo klinkt het.
Voor het tweede jaar op rij brengen we de Computable Index. We maken deze rankschikking op basis van zes vooraanstaande rankings: IEEE en de Tiobe index, algemeen beschouwd als de twee belangrijkste. Maar daar voegden we ook de stack overflow developers survey, PYPL, RedMonk Programming Language Ranking en GitHub State of the Octoverse aan toe.
Samengeteld komen we met Computable tot deze geconsolideerde top-20. Omdat de samenstelling gelijkaardig is, kunnen we ook vergelijken met de index van vorig jaar. Tegelijk toetsen we de trends af bij enkele experts in it-opleidingen.
Computable Index top 20
Elk van de zes bronlijsten van de Computable Index heeft zijn eigen parameters, maar deze top 20 geeft een mooi overzicht over welke taal er vandaag toe doet. Al is de lijst natuurlijk divers, en zijn Java, Assembly, Python, R, en Visual Basic (om er enkele op te sommen) uiteraard erg verschillend.
Los hiervan vallen er duidelijk trends te onderscheiden in onze lijst. Zo staat Java nog steeds bovenaan. ‘Bij de openstaande vacatures en de stageaanvragen zien we nog steeds erg veel vraag naar Java-ontwikkelaars. Ook de vraag naar .Net-ontwikkelaars blijft erg groot. Voor grootschalige programmeerprojecten blijven dit de meest voor de hand liggende technologieën’, vertelt Els Peetermans, docent in de richting toegepaste informatica op Thomas More.
Python staat stevig op nummer twee. ‘Deze taal is eenvoudig om te leren en we zien ze opduiken in alle takken van de it-wereld: van internet of things tot cybersecurity tot kunstmatige intelligentie (ai)’, stelt Peetermans. ‘Dat zijn dan ook de redenen waarom we dit jaar Python hebben ingevoerd als kennismaking met het programmeren in het eerste jaar van onze IT Factory opleiding.’
Bij de collega’s van de Karel De Grote Hogeschool bevestigt men dit. ‘Zaken waar wij als hogeschool op technisch vlak meer en meer op inzetten zijn onder andere data science en ai, en daar speelt Python ook mee’, aldus Bart Vochten, coördinator en docent toegepaste informatica bij Karel De Grote Hogeschool.
Front-end
Arne Vandenbussche van Vives haalt twee trends aan inzake programmeertalen: de toename van Python en Javascript. ‘Sinds vorig academiejaar bieden we in onze richting nu ook Python aan voor taken van systeembeheer’, vertelt hij. ‘Voor de softwareontwikkelaars is het belang van Javascript toegenomen, zowel als basis voor front-end ontwikkeling, maar ook voor de ontwikkeling van mobile apps, meer bepaald react native.’
Dat Javascript op drie staat in onze lijst is volgens Els Peetermans van Thomas More niet onlogisch. ‘Voor front-end-ontwikkeling blijft de combinatie van HTML5 en Javascript de de-facto standaard’, stelt ze. ‘Wij zien de vraag naar ontwikkelaars met kennis van de Javascript frameworks Angular en React ook stijgen.’
Kristof Overdulve, docent softwareontwikkeling bij Artesis Plantijn (AP) Hogeschool, vult aan. ‘We zien dat Javascript voor zowel de front-end als de back-end meer en meer gebruikt wordt binnen enterprise omgevingen’, meent hij. ‘Daar de grens tussen native apps en de capaciteiten van het web steeds kleiner wordt, merken we een toename van progressive web apps. Net zoals native mobile apps die geïnstalleerd worden op het toestel van de gebruiker en grotendeels offline hun werk kunnen doen.’
Stijgers
De eerste zeven omgevingen blijven status quo. Naast de top drie (Java, Phyton, Javascript) blijven ook C++, C#, PHP en C qua positie status quo in de lijst, in vergelijking met de index van vorig jaar.
Maar er zijn ook stijgers. Objective-C, GO, Shell en Typescript vallen onder deze categorie. ‘Van lectoren die vorige week naar de Devoxx conferentie geweest zijn, hoorde ik dat Typescript en GO de toekomst zijn’, stelt Leentje Verfaillie, opleidingshoofd, toegepaste informatica aan UCLL.
Ook Kristof Overdulve van AP ziet de stijgers in deze richting: ‘Er is een sterke opkomst van tools en programmeertalen zoals Typescript en Flow die Javascript verrijken met de mogelijkheid om aan type checking te doen. Dit om zo de kans op runtime type mismatches te voorkomen en de kwaliteit van de software te verhogen’, vertelt hij.
Beloftes
Welke programmeertalen zijn de grote beloftes op langere termijn? Namen die buiten onze lijst vallen, maar daar op termijn mogelijk wel in zullen verschijnen?
Volgens Gihub stijgt in dit opzicht Kotlin het meest, en sommigen doen daar reeds een beroep op. ‘In onze Android-module schakelen we over naar Kotlin, maar dat is eerder een kwestie van syntax en dus productiviteit’, stelt Bart Vochten van Karel De Grote Hogeschool.
De andere grote stijger in de wereld van programmeeromgevingen, naast Typescript, is HCL. Ook Rust en CMake komen opzetten. Afspraak alvast voor binnen een jaar voor de volgende Computable Index.