HPE (Aruba), Juniper, Fortinet of toch vooral Cisco? Wie staat er in uw organisatie in voor de netwerkapparatuur. En hoe zit dat voor routers, switches en apparatuur voor draadloze netwerken? Computable doet de markt uit de doeken. Wifi lijkt alvast over zijn hoogtepunt heen.
Computable België deed voor deze marktanalyse een beroep op Computer Profile, dat een onderzoek uitvoerde bij 2500 beslissers van Belgische organisaties met meer dan vijftig medewerkers. Het gaat zowel om privé- als publieke organisaties.
De conclusie is duidelijk. De Belgische markt voor netwerkapparatuur wordt nog steeds sterk gedomineerd door Cisco, met op enige afstand HPE (Aruba). Alleen op het deelgebied van de hardware firewalls moet Cisco de nummer-1 positie laten aan Fortinet.
Netwerk hardware van Cisco komen we tegen bij 7 op 10 Belgische bedrijfslocaties. HPE (inclusief Aruba Networks) duikt op bij bijna een derde van de bedrijfsvestigingen. Alle andere fabrikanten komen we niet vaker tegen dan een keer op de tien locaties.
Cisco verliest terrein
Cisco is heer en meester op de gehele netwerkmarkt: switches, routers, (hardware) firewalls en wireless. Toch moet het bedrijf wat terrein prijsgeven. Lag Cisco in 2012 nog op een penetratie van 77 procent in de totale markt, dan stabiliseert het bedrijf in ons land de laatste jaren net boven de 70 procent.
Voor HPE(Aruba) ligt het gebruik in de periode vanaf 2012 telkens rond de 32 á 33 procent. Fortinet is de partij uit de top-5 die de meest duidelijke groei laat zien. Zagen we in 2012 netwerkapparatuur van deze leverancier bij 4 procent van de locaties, nu is dat meer dan verdubbeld tot 10 procent. Juniper en WatchGuard zijn in dezelfde periode een paar procentpunt gedaald.
Bij het nader bestuderen van de marktsegmentatie duiken nog wel wat verschillen op. Zo ligt het gebruik van Cisco duidelijk het hoogst bij bedrijfslocaties van multinationals. Bij de overheid en bij middelgrote bedrijven (met vijftig tot 250 medewerkers) komt Cisco relatief wat minder vaak voor. In die segmenten is dan ook de meest ruimte voor de concurrentie.
Switches
Switches zijn de meest voorkomende vorm van netwerkapparatuur. We komen ze tegen bij zowat 94 procent van de locaties en dit percentage ligt al jaren op ongeveer hetzelfde niveau. Wanneer alle geïnventariseerde switches bij elkaar worden geteld dan blijkt dat bijna de helft (49 procent) een Cisco-switch betreft. Ongeveer 29 procent is een HPE (Aruba) switch.
Alcatel-Lucent Enterprises (ALE) vervolledigt de top drie op enige afstand met een aandeel van 6 procent. Avaya komt hier kort achter met 5 procent. Alle anderen kennen een marktaandeel kleiner dan 5 procent.
Vanaf 2012 daalde laat het marktaandeel voor Cisco eerst wat, maar de laatste drie jaar is het vrijwel gelijk gebleven. Terwijl HPE(Aruba) de laatste jaren net aandeel aan het winnen is.
Routers
Ongeveer 70 procent van de locaties geeft anno 2018 aan gebruik te maken van specifieke router-apparatuur. Dit percentage is dalende want in 2012 zei nog meer dan 80 procent van de locaties met routers te werken. Het marktbeeld voor routers is van alle deelmarkten in netwerkapparatuur het meest uitgesproken.
Net onder de 80 procent van de routers is een Cisco-router. Alle andere merken vormen minder dan 5 procent van het totale aantal routers. Er zijn maar weinig andere domeinen in ict met zo’n duidelijke marktleider.
Opmerkelijk is de positie van Proximus. Op basis van de gegeven antwoorden van de respondenten zou zowat 5 procent van de routers een Proximus-router zijn. Nu is Proximus zelf geen fabrikant van hardware, maar levert het de producten van de technologiepartners. Doordat Proximus meerdere partners kent (of kende) voor netwerkoplossingen, is het lastig om hier het betreffende aandeel toe te kennen aan een specifieke fabrikant. Hetzelfde geldt voor Telenet, ook zij zijn geen fabrikant maar een aanbieder van netwerkdiensten.
Wifi
Wireless netwerkapparatuur, tenslotte, komen we tegen bij circa 72 procent van de bedrijfslocaties. Na een aantal jaren van een toenemend aantal locaties met wifi-apparatuur lijkt dit nu weer een beetje terug te lopen ten opzichte van vorig jaar, toen de penetratie 74 procent bedroeg.
Van het totale aantal aangetroffen wifi-systemen betreft 58 procent een Cisco product. Alle andere leveranciers moeten genoegen nemen met een beduidend kleiner stuk van de wifi-taart. HPE(Aruba) en Aerohive steken nog wel duidelijk uit boven de anderen met respectievelijk 10 en 9 procent van het totaal.