De digitale kloof tussen werknemers van Belgische bedrijven blijft groot. Ze neemt twee vormen aan: die tussen jong en oud, maar ook tussen hoger en lager geschoolden. Dat blijkt uit een bevraging van TriFinance, uitgevoerd door iVox bij een groep van 1000 Belgische werknemers.
De helft van de Belgische werknemers spendeert zowat de hele dag voor een computerscherm. In specifieke dienstensectoren zoals it, media, banking, financiële dienstverlening en consulting, maar ook bij de overheid zijn dat bijna negen op de tien werknemers.
Zes op de tien arbeiders zeggen dan weer dat ze tijdens een typische werkdag zelden of nooit computerwerk verrichten. Vaak gaat het dan om werknemers uit sectoren als de voedingsindustrie, metaal, textiel, distributie en transport. Ook 70 procent van de werknemers uit de non-profit spendeert weinig of geen tijd voor de computer.
Er is een duidelijke samenhang tussen digitale arbeid en opleiding, functie en salaris. Een hele dag computerwerk is normaal voor 60 procent van de universitairen en bedienden met een hogeschooldiploma, net als voor 67 procent van het middenmanagement. Van wie meer dan 4000 euro bruto verdient, werkt zo goed als 9 op de 10 werknemers de hele dag digitaal.
De digitale kloof tussen jong en oud blijkt niet zozeer uit het aantal jongeren of ouderen dat met computers werkt. Van de jongeren onder de 35 brengt zes op de tien zijn hele werkdag aan de computer door, maar ook bij de 55-plussers is dat nog vier op de tien.
Hersenloze machine
Uit het onderzoek komt wel naar voor dat een op de vier oudere werknemers door alle nieuwe technologieën het gevoel heeft minder goed te begrijpen wat hij of zij feitelijk aan het doen is. Evenveel 55-plussers voelt zich een ‘hersenloze machine’ door de routineuze taken die ze op de computer moeten uitvoeren. Tegenover jongere werknemers vinden 55-plussers dubbel zo vaak dat ze alleen nog maar met machines werken in plaats van met mensen. Ze ervaren ook een grotere machteloosheid tegenover technologie op de werkvloer en vier op de tien 55-plussers zeggen dat ze de constante introductie van nieuwe technologie niet kunnen volgen.
Het technologiebeeld van jongeren onder de 35 jaar is totaal anders. Daar zegt bijna de helft dat nieuwe technologie hen juist meer inzicht geeft in hun werk. 46 procent vindt ook dat ze dankzij de technologie hun werk beter kunnen doen. Jongere werknemers geven ook vaker aan dat ze de technologie die ze gebruiken tijdens de werkuren effectief beter willen begrijpen. Opmerkelijk is dat 4 op de 10 jongeren door de toename van technologische oplossingen meer tijd hebben voor omgang met collega’s en andere mensen.
Opmerkelijke vaststelling is ook dat arbeiders en lager geschoolden zich allerminst zorgen lijken te maken over automatisering en robotisering: slechts twee op de tien werknemers zonder middelbaar diploma vrezen dat hun job in aanmerking komt voor robotisering. Vier op de tien blue-collar workers zijn van mening dat robotisering helemaal geen bedreiging vormt voor hun baan.