Het Canadese Blackberry heeft een commerciële overeenkomst gesloten met het Gentse Awingu. De Canadezen gaan de virtualisatietoepassingen van Awingu verkopen. Dat schrijft De Tijd en is bevestigd aan Computable.
Awingu maakt toepassingen waarmee werknemers toegang krijgen tot al hun applicaties, bestanden en gegevens via een HTML5-webbrowser. Op die manier kan die data op elk toestel benaderd worden. Het maakt daarbij niet uit of ze onder Windows of Linux draaien of als SaaS beschikbaar zijn. Hierdoor wordt het mogelijk voor bedrijven om zonder veel risico’s een byod of cyod-politiek te voeren.
Awingu krijgt van Blackberry meteen de status van affiliate vendor, wat betekent dat het de software wereldwijd onder zijn eigen naam zal verkopen en ondersteunen. Blackberry, dat vroeger vooral bekend was als producent van gsm’s, heeft zich de laatste tijd teruggeplooid op zakelijke (beveiligings)software voor communicatie. Na jaren van rode cijfers zal het dit jaar weer winst maken.
‘De deal met Blackberry kwam er onder meer na een oefening van Gartner waaruit bleek dat onze technologieën complementair waren’, zegt marketingdirecteur Arnaud Marlière van Awingu. ‘We zijn dan met elkaar in contact gekomen en na een stevige due dilligence heeft Blackberry besloten met ons in zee te gaan. Concrete cijfers geven we niet, maar het is duidelijk dat dit voor onze omzet een belangrijk hefboomeffect zal hebben. Blackberry is een groot en internationaal opererend bedrijf dat vele malen groter is dan Awingu. Hun klanten zitten ook in sectoren waar wij minder bekend zijn, zoals financiële instituten en grote enterprises.’
1,5 miljoen
Tegelijk met de deal met Blackberry organiseert Awingu ook een nieuwe kapitaalronde van anderhalf miljoen euro. Bekende ondernemers als Michel Akkermans, Christian Dumolin en Philippe Vlerick zitten nu in het kapitaal. Proximus, dat ook aandeelhouder was van Awingu, stapt uit het bedrijf en verkoopt zijn papier aan bestaande en nieuwe investeerders.
Awingu zag eind 2011 het levenslicht, al waren er toen nog twee aparte bedrijven: Dacentec en Awingu. Het initiële product was een ‘cloud stack’ voor serviceproviders. Dacentec nam daarbij de hardware voor zijn rekening en Awingu de software.