Op grote conferenties zoals op Gartner Expo, dat volgende maand opnieuw in Barcelona plaatsvindt, zie je ze altijd opduiken. Je weet ook meteen wie er bij Rad Hat werkt of wie er langs de stand geweest is. Het aandoenlijke rode hoedje was en is de beste promotie ooit.
Ik moest er telkens om lachen. Ook hoe de Linux-specialist uit North Carolina op enthousiasme gestaag groter werd en uitgroeide tot een bedrijf waarvoor IBM nu bijna 30 miljard euro voor wil neertellen. Het gaat om een van de grootste overnames in de it-sector. Vraag is of die overname een goede zaak is voor Red Hat. Drie vierde van de overnames of fusies zijn immers gedoemd om te mislukken.
Cloudomgeving
Het is een van mijn favoriete presentatieslides. Enkele IBM-werknemers die in 1950 een loodzwaar datastorage-vehikel op proberen te tillen. Toenmalig IBM-voorzitter Thomas Watson (naar wie het artificial intelligence-systeem genoemd is) vertelde toen: ‘We are in the electronics business and we better move pretty fast’. Dat was dus bijna zeventig jaar geleden. Vandaag gaat innovatie in de it-sector duizend keer sneller. Van innovatie naar daadwerkelijke toepassing in de bedrijfswereld duurt altijd wat langer, maar eens de adaptatie er is gaat het plots erg snel. Publieke cloud computing is niet langer een taboe. Integendeel, ook grote ondernemingen gaan er nu voor. Dat vertelde ook Sabine Everaet, ceo van Coca Cola Europe tijdens een recente ronde tafel van VMWare. Red Hat is ook een gewaardeerde speler in de cloudomgeving.
Gefronste wenkbrauwen
Dat een door enthousiasme geschraagd opensource bedrijf nu door het gestrenge IBM wordt overgenomen heeft bij velen de wenkbrauwen doen fronsen, niet in het minst bij de rodehoed-medewerkers zelf. Werknemers zien overnames vaak met zeer gemengde gevoelens tegemoet. Steevast krijgen ze te horen dat er niets zal veranderen, dat alles gewoon zal doorgaan zoals vroeger. In de meeste gevallen is dat ook zo. IBM zou Red Hat ook als een zelfstandige onderdeel van de clouddivisie blijven behouden. Maar hoelang nog?
IBM draait bijna 19 miljard dollar in de cloud. Red Hat 2,9 miljard. IBM telt 380.000 werknemers, Red Hat 12.000. Hoeveel van hen zullen blijven? Hoeveel zullen er elders op zoek gaan naar dat enthousiasme? Hoelang nog zal het duren voordat de rode hoedjes blauw zullen kleuren en op termijn ongetwijfeld zullen verdwijnen? Later zullen we er met weemoed aan terugdenken. Weet je nog die rode hoedjes, dat was echt geniaal sterke marketing. Het grote voordeel is dat we altijd zullen weten hoe het bedrijf toen heette. In tegenstelling tot vele andere opgeslorpte en inmiddels totaal vergeten ondernemingen.