Een consortium van dertien Belgische bedrijven gaat verschillende tests uitvoeren met drones. Zo worden surveillancevluchten in de haven van Antwerpen gehouden en wordt getest met pakketbezorging. De bedrijvengroep wil demonstreren hoe geïntegreerd droneverkeersmanagement ingezet kan. Dit, met het doel om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van EU-wetgeving voor drones en dronediensten.
Het gaat om het zogeheten Safir-consortium. Dat staat voor ‘safe and flexible integration of initial U-space services in a real environment’. Het initiatief bestaat uit dertien organisaties uit de publieke en private sector, te weten: Unifly, Amazon Prime Air, Belgocontrol, DronePort, Proximus, Port of Antwerp, Helicus, SABCA, Elia, High Eye, C-Astral, Tekever and Aveillant.
Het consortium is gefinancierd door Sesar Ju (zie kader). De bedrijven gaan onderzoeken en demonstraties uitvoeren voor drone-operaties die ‘levensvatbaar, robuust en gebruiksklaar’ zijn in heel Europa. Concreet gaat Safir surveillancevluchten in de haven van Antwerpen (inclusief inspectie van de containerterminal en olieverspilling) uitvoeren en test het pakketbezorging, medisch vervoer tussen ziekenhuizen, de hoogspanningslijn-mapping en pyloon-inspectie.
Verder beoordeelt Safir het gebruik van telecomnetwerktechnologie voor datacommunicatie met zowel bemande vliegtuigen als andere onbemande luchtvaartuigen en zet het een radarsysteem in dat coöperatieve en niet-coöperatieve drones kan volgen.
De projectactiviteiten van Safir vinden plaats in twee Belgische regio’s: Sint-Truiden met het drone-testcentrum van DronePort en het grotere gebied van Antwerpen (waaronder de haven van Antwerpen).
Sesar Ju
Single European sky atm research joint undertaking (Sesar Ju) is als organisatie verantwoordelijk voor de coördinatie van alle EU-onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten in luchtverkeersbeheer. Via de resultaten van het consortium wil het een bijdrage leveren aan U-space: een kader van de Europese Commissie om drones op een veilige manier toegang te bieden tot het luchtruim en zo drone-missies mogelijk te maken.