Hoeveel kan je als it’er verdienen? Zit er veel verschil tussen die it-profielen? Welke extralegale voordelen zijn van tel? En vooral: waar sta je met je verdiende loon ten opzicht van je collega it’ers?
Eerst nog wat goed nieuws. Voor de gemiddelde it’er welteverstaan, want zij zijn (nog altijd) behoorlijk gegeerd.
Uit onderzoek van Robert Half blijkt dat maar liefst zes op de tien Belgische chief information officer’s (cio’s) aangeven dat het moeilijker is dan vijf jaar geleden om gekwalificeerde it professionals aan te werven. Nochtans plannen heel wat cio’s extra permanente (49 procent) en tijdelijke functies (42 procent) aan hun team toe te voegen.
Tot daar de intenties, nu de cijfers op basis van het onderzoek van Robert Half.
1. Hoeveel kan je verdelen per functiecategorie?
De lonen (bruto en maandelijks) die worden vermeld, betreffende de mediaan. Dat betekent dus dat de helft minder verdient en de andere helft meer binnen die functie. De mediaan is overigens een betere maatstaf dan het gemiddelde, omdat uitschieters zo’n gemiddelde vaak naar omhoog halen.
Als it-directeur (de topfunctie qua loon in it) kan je dus bijna drie keer meer verdienen dan de it service desk agent (die onderaan de lijst staat). Al is zo’n onderscheid niet uitzonderlijk. Ook in andere afdelingen, zoals marketing en finance, duikt zo’n loonverschil op.
2. Zitten er veel verschillen binnen de functies?
Best wel. Er zijn bijvoorbeeld application managers die maandelijks 4.800 euro bruto verdienen en er zijn er die 7.500 euro verdienen. Ook binnen andere functies zijn er verschillen, blijkt uit het it-onderzoek van Robert Half.
Het aantal jaren ervaring speelt mee, net als de specifieke technische vaardigheden (zie onder). Al zijn er nog andere elementen die het verschillen bepalen. Grote bedrijven uit de Brusselse regio betalen hun medewerkers gemiddeld bijvoorbeeld meer loon dan een kmo uit de Kempen, ook inzake it’ers.
3. Welke it’ers verdienen meer?
It-management en it-projectmanagement zitten vaak in de hoogste loonschaal, naast business analyst. Al ligt geen enkele categorie, van infrastructuur tot software development, echt achter. Eigenlijk kunnen it’ers in elke functiecategorie behoorlijk de kost verdienen.
4. Wat met extralegale voordelen?
Robert Half behandelt in zijn onderzoek enkel de lonen. Voor de stand van zaken rond extralegale voordelen, ook voor it’ers niet onbelangrijk, kijken we even bij de recente Loonwijzer van Jobat, waarvan enkele weken geleden de laatste versie verscheen.
Een doorsnee it’er kan, volgens Jobat, gemiddeld rekenen op 6,5 extralegale voordelen per werknemer, met maaltijdcheques, hospitalisatie en groepsverzekering als de belangrijkste. Twee op drie it’ers kan rekenen op een laptop van het werk. En 52 procent op een bedrijfswagen met tankkaart.
5. Welke vaardigheden kan je (extra) verzilveren?
Iedereen is op zoek naar die ene witte raaf, stelt Robert Half. Waarmee het die begeerde it’er bedoelt, die technische capaciteiten weet te koppelen aan communicatieve en commerciële vaardigheden. Zo geven cio’s aan vooral belang te hechten aan technische vaardigheden (52 procent) en ervaring (48 procent).
Inhoudelijk liggen, volgens Robert Half, deze zaken goed in de markt inzake profielen, technische vaardigheden en ‘soft skills’.
Meest gevraagde it-profielen:
• It management
• Networking
• App development
• It security
• Software development
Meest gevraagde technische vaardigheden:
• Erp-systemen: SAP, Microsoft AX
• Datahandling & bi tools: QlikView, Business Objects, MS Power BI, Tableau
• Programmeertaal: .Net, Java
• It project management skills: Prince2, Agile, Scrum
• Business en functionele analysecompetenties
Meest gevraagde ‘soft skills’:
• Communicatieve vaardigheden
• Leiderschap
• Flexibiliteit
6. Wat met opleiding?
Volgens Robert Half kan het voor it-afdelingen, in tijden van krapte op de it-arbeidsmarkt, nuttig zijn om mogelijke aanwinsten op een nieuwe manier te gaan beoordelen. ‘Het kan lonen om iemand een kans te geven die nog niet over de kennis van de juiste programmeertaal beschikt, maar wel een grote gedrevenheid toont en snel kan bijleren’, klinkt het.
Een bijscholingstraject op maat kan zo op termijn een waardevolle medewerker opleveren. Heel wat cio’s nemen dan ook maatregelen om te investeren in bijkomende training (48 procent) en extra mentoring (37 procent) om zich in de toekomst te verzekeren van het juiste talent.
En… de interne zoektocht
Om het toenemende tekort aan gekwalificeerde profielen op te vangen, starten steeds meer cio’s daarnaast een interne zoektocht naar talent. Zo geeft bijna 1 op de 2 cio’s aan dat ze samenwerkingen opzetten met andere departementen om te kijken of er daar mensen zijn met het juiste potentieel om de overstap naar het it-departement te wagen.
Toch zal er meer moeten gebeuren. Agoria hamerde, de sectorfederatie voor de Belgische technologiesector, ook al op het tekort aan it’ers in ons land. Volgens de cio’s uit het onderzoek van Robert Half moet er dan ook dringend actie worden ondernomen. Ze opperen dat een carrière in it actiever moet gepromoot worden bij ‘millennials’.
Samenwerken met scholen
Daarnaast vinden de cio’s dat er een nauwer overleg moet komen met hogescholen en universiteiten en zijn ze er zich van bewust dat bedrijven zelf nog meer moeten investeren in interne opleidingen.
Ook al ligt de doorsnee it’er in ons land, met name die met een gegeerd profiel en meest gevraagde technische vaardigheden, daar nu vermoedelijk niet echt wakker van.