Cybercriminaliteit dreigt de wereldmarkt in 2021 jaarlijks meer dan vijf biljoen euro te gaan kosten. Dat is net zo hoog als het bruto nationaal product (BNP) van het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Dat stelt ESI ThoughtLab, een economische denktank uit de Verenigde Staten, op basis van eigen onderzoek.
De studie van ESI Thoughtlab vond plaats onder 1300 grote organisaties en bestond uit een benchmarkonderzoek en diepte-interviews met experts. Belangrijke constatering is dat de cybersecurityrisico’s snel toenemen naarmate organisaties meer investeren in digitalisering maar tegelijk maar moeilijk kunnen bijblijven – met alle financiële gevolgen van dien.
57 procent van de respondenten ziet het delen van data met partners en leveranciers als snelst groeiende risico op kwetsbaarheid. De introductie van nieuwe technologie en apparatuur is met 48 procent het tweede snelst groeiende risico.
Bestuurders verwachten bovendien dat het aantal aanvallen via een (geconnecteerde) leverancier alarmerend snel gaat toenemen. Het aantal aanvallen dat wordt ondernomen via een derde partij stijgt naar verwachting met 247 procent. En andersom verwachten de respondenten dat het aantal aanvallen, dat via de eigen netwerken wordt ondernomen op anderen, stijgt met 284 procent.
Het gevaar van hacken komt vooral van slecht geïnformeerd en opgeleid personeel. Maar liefst 87 procent van alle respondenten zien ongetraind personeel als het grootste cybersecurityrisico. De meeste aanvallen op bedrijven komen van mal- en spyware (81 procent), phishing (64 procent) en ransomware (63 procent).
VS voorop
ESI Thoughtlab ontwikkelde een eigen ‘cybersecurity maturity’-schaal waarop sectoren en landen met elkaar zijn te vergelijken. Een opmerkelijke uitkomst is dat de Verenigde Staten (107,2) vooroploopt op Europese landen (Frankrijk 101,9, Spanje 101,1, Verenigd Koninkrijk 100.0 en Duitsland 97.3). Dit lijkt met name te komen doordat de Amerikanen meer it-personeel met cybersecurity bezig laten zijn. 1 op de 29 medewerkers heeft in de VS een directe rol in cybersecurity. In Europa is die verhouding 1 op 48.
Aan het onderzoek werkte een groot aantal organisaties mee, waaronder Protiviti, Baker McKenzie, CyberCube, HP Inc., KnowBe4, Opus, Security Industry Association en Willis Towers Watson.
Over ESI Thoughtlab
ESI ThoughtLab is de denktank van Econsult Solutions, een economisch consultancybureau, en doet onderzoek om leiders uit het bedrijfsleven en bij de overheid te ondersteunen bij het maken van beleid rond markteconomische en technologische ontwikkelingen.