Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters (N-VA) gaat de komende jaren zo’n dertig miljoen euro uittrekken om in Vlaanderen onderzoek naar kunstmatige intelligentie te bevorderen. ‘Vlaanderen kan en moet mee voorop lopen voor artificiële intelligentie’, stelt de minister.
In zijn ai-actieplan schuift Muyters drie grote lijnen naar voor: diepgaand onderzoek, toepassingen in de industrie en een flankerend beleid. De minister ziet voor Vlaanderen vooral veel potentieel op het gebied van gepersonaliseerde gezondheidszorg, slimme mobiliteit en industrie 4.0.
‘Vlaanderen kan in het koppeloton zitten voor de toepassing van ai in de bedrijfswereld’, zegt Muyters. ‘Niet zozeer door alles uit te vinden, maar wel door te fungeren als een living lab voor Vlaamse en internationale toepassingen. Via de speerpuntclusters en Vlaio (Vlaams Agentschap voor Innovatie) zorgen we voor kennisdeling en zorgen we voor de uitbouw van een netwerk om ai-trends op te volgen en te vertalen naar onze bedrijven.’
Het is daarbij niet de bedoeling om het warm water opnieuw uit te vinden. ‘Het is zaak om de juiste focus te kiezen, zodat we als maatschappij ten volle kunnen profiteren van wat de toekomst ons brengt.’ Daarvoor zullen ook onderzoeksprogramma’s met ‘bewezen internationale excellentie’ worden versterkt en verdiept. ‘We zullen heldere keuzes maken op basis van excellentie, zodat we de budgetten niet versnipperen en inzetten op plaatsen waar het grootste potentieel zit. Bijzondere aandacht zal gaan naar leidende ai-technologieplatformen met een duidelijk marktpotentieel’, legt Muyters uit.
Ten slotte moet er ook aandacht komen voor een brede sensibilisering rond het disruptieve potentieel van ai-technologie en zowel in het onderwijs als de bedrijfswereld wordt gewerkt aan een permanent opleidingsaanbod rond ai. Daarnaast wordt ook een ai-denktank opgericht die zich zal buigen over de ethische implicaties die kunstmatige intelligentie met zich meebrengt.