Peter Jacobs vertrekt per 1 januari 2019 als chief information officer (cio) bij ING Nederland. Zijn opvolger is Rob Manders. Hij wordt verantwoordelijk voor de it in Nederland en België.
Het vertrek van Jacobs wordt bevestigd door een woordvoerder van ING. Jacobs (1975) was sinds 2013 cio en bestuurslid bij ING Nederland. Daarvoor was hij al director application management bij de bank.
Jacobs vertrekt om persoonlijke redenen. ‘Hij heeft aangegeven zijn carrière buiten ING te willen voortzetten’, aldus het bedrijf. Recente berichtgeving over it-problematiek binnen ING zouden geen aanleiding voor Jacobs’ vertrek zijn.
Manders
Rob Manders neemt de cio- en bestuursfunctie van Jacobs over. Manders loopt al vanaf 1992 mee bij de ING, waar hij voornamelijk it-gerelateerde functies vervulde. Vanaf 2002 was hij cio van de online bank ING Direct in achtereenvolgens Italië, Japan en Canada. In 2010 keerde hij terug naar het hoofdkantoor in Amsterdam, waar hij wereldwijd cio van ING Direct werd.
De laatste vijf jaar is Manders als cio en operationeel directeur betrokken bij wat de ING de ‘Challenger-’landen (Duitsland, Spanje, Italië en Frankrijk) en de ‘Growth’-landen (Polen, Roemenië en Turkije) noemt.
Samenvoeging ING Nederland en België
Een grote uitdaging voor Manders wordt de samenvoeging van de it-afdelingen in België en Nederland. Ook zijn voorganger Jacobs is al enige tijd bezig met de voorbereidingen hiervan. De bank voegt overigens ook andere Belgische en Nederlandse bedrijfsonderdelen samen.
Eind augustus werd al bekend dat John Kestens, de cio van ING België, het bedrijf verlaat. De bank zoekt nog een vervanger voor hem, vertelt de woordvoerder. Bij ING België is sprake van een leegloop aan de top. Naast de cio kreeg kortgeleden de financieel directeur een nieuwe functie en vertrokken de commercieel directeur en een topmanager naar concurrerende Belgische banken.
Als klant van deze bank, wil ik de hoop uitspreken dat Rob Manders, proficiat, de kennis en kunde met zich mee brengt de digitale automatisering bij beide banken eerst naar een uniform niveau zal tillen. Wat we stelselmatig hebben gezien bij banken is dat men in de ‘hunt for automation’ niet alleen stappen overslaan, maar ook zeer bedroevend scoort op het vlak van het borgen van kennis en met name de automatiserings kennis en expertise.
Hierdoor wordt de ING, net als andere banken overigens, zo afhankelijk van haar IT, dat dit een aanslag zal betekenen op het vlak vand e IT kennis en consolidering. Immers, IT, op elk niveau, elke discipline, elke methodiek, heeft alle te maken met Digitaal Automatiseren. Wat er nu plaats neemt, zeker binnen de banken, is dat er veel IT professionals zijn die, weliswaar met alle respect, erg aardig zijn in een disciplinair stukje maar niets weten van de Essentie en universele wetmatigheden, van Digitaal Automatiseren.
Dan zal het slechts een kwestie van tijd zijn dat we de volgende grootschalige incident tegemoet mogen zien want wanneer het gegeven en kennis van Digitaal Automatiseren niet in de boardroom binnen is gedrongen, zal dit een opmaat zijn naar een gegarandeerde volgende. We zien deze essentiele kennis rap afnemen bij de beschikbare IT professional wat dan vervolgens de opmaat is voor een volgend probleem.
Het is te hopen dat Rob Manders dit als eerste mee zal nemen. Immers, het is een exacte kennis en wetenschap die aan het verdwijnen is, een kennis en wetenschap waar IT zich integraal aan diet te conformeren, op alle niveaus.
RC