Cyberbeveiliging is een hot item. Paswoorden die in de foute handen vallen, sites die gehackt worden en ga zo maar door. Logisch dus dat er veel interesse is voor de ‘onhackbare’ beveiliging van de startup Dynsecu. Cognitieve beveiliging zou wel eens de toekomst kunnen zijn. We vertellen u er meer over.
De huidige beveiligingsmogelijkheden zijn al bij al vrij makkelijk hackbaar. Dat er veel ruimte is voor verbetering is voor Kris Rottiers, co-founder van Dynsecu wel duidelijk. ‘2-way authenticatie, statische codes, biometrische beveiliging gaat naar ons aanvoelen niet ver genoeg. Dit valt snel te omzeilen. Heb je bijvoorbeeld een cryptowallet, dan zou ik me bij de huidige beveiligingsmaatregelen ongemakkelijk voelen. Meer nog, je leest geregeld dat een wallet gehackt wordt, wat vaak dramatische gevolgen heeft, beschrijft Rottiers het probleem.
Cognitieve beveiliging biedt volgens Dynsecu de oplossing. ‘Cognitieve intelligentie is zo persoonlijk dat het niet tot zeer moeilijk te kraken valt. Drie sleutel-evenementen uit je leven, meer is er niet nodig om voor de perfecte beveiliging te zorgen. Bij deze drie evenementen horen zeven parameters waaraan je denkt in die context. Vervolgens bouwen we een dynamische matrix op die uniek is voor elke persoon. Er worden een aantal woorden getoond waaruit jij het juiste moet kiezen. Zelfs je naaste familie of vrienden kunnen nooit dezelfde woorden associëren, terwijl jij deze er instinctief uithaalt, zelfs al ben je ze eigenlijk vergeten’, beschrijft Rottiers de technologie.
Inzetten op IoT
Bij Dynsecu geloven ze vooral sterk in de internet of things markt. ‘Momenteel loopt de beveiliging daar echt mank. Maar uiteraard zien we ook brood in de beveiliging van cryptocurrency, gezien we hiermee een bestaand probleem kunnen oplossen en de opkomende blockchain markt. We zijn ongeveer een jaar geleden gestart. Samen met de co-founder Ivan Peeters stuur ik het bedrijf aan en hebben we een vijftal medewerkers die instaan voor het development. Sinds kort hebben we trouwens onze eerste werkende versie live staan. Je kan er als user nu een profiel aanmaken en met onze beveiliging starten. We zijn dus klaar om de markt te bestormen.
Nu is het aan de technologie om potentiële klanten te overtuigen. ‘We mikken op het internet of things, maar ook in het beveiligen van cryptowallets zien we een heel groot potentieel. In de toekomst zijn we ook sterk geïnteresseerd in de fintech en blockchain markt. Zo kunnen we bijvoorbeeld met onze beveiliging de transactiekosten van geldtransfers stevig drukken. Wereldwijd hebben we een patent aangevraagd. We zien onze markt wereldwijd, want in de Verenigde Staten staan ze al een stuk verder dan bij ons, zeker op het vlak van cryptocurrencies’, geeft Rottiers aan. ‘Nu komt het er op aan zo snel mogelijk demo’s te beginnen geven om potentiële klanten te overtuigen.’
Bijkomend groeikapitaal
Het verdienmodel van Dynsecu zit hem in de transactiefee die met de verrichtingen gepaard gaan. ‘Onze unieke technologie en de vraag in de markt moeten ons in staat stellen van snel te groeien. Momenteel zien we maar één collega in de Verenigde Staten die min of meer met iets soortgelijks als ons bezig is. Gezien de snelle groei die we beogen kijken we stilaan uit naar bijkomende investeerders. We willen snel schalen, maar dat kost natuurlijk geld. Er is heel wat interesse uit binnen- en buitenland, maar we merken wel dat investeerders uit het buitenland vaak veel meer willen investeren. We lossen een groot probleem in de markt op en dat zien investeerders ook’, zegt Rottiers.
Dat Dynsecu wil meesurfen op de groeiende IoT-markt staat vast. ‘Die markt groeit snel en we willen daar dan ook fors op inzetten. We moeten mee zijn. Door onze technologie moet je geen wachtwoorden meer onthouden, ben je goed beveiligd en heb je veel minder kopzorgen. Waarom zouden we niet kunnen slagen?’, geeft Rottiers aan.