De politie wil criminaliteit voorspellen om zo toekomstige misdaden in ons land te voorkomen. Het gaat om het zogeheten ‘predictive policing’, wat in andere landen zoals Nederland al wordt toegepast. Via deze technologie worden databanken en algoritmes ingezet om criminaliteit te voorspellen. Dat meldt De Tijd.
Guy Theyskens, woordvoerder van de federale politie, laat aan De Tijd weten dat Belgische politiediensten behoefte hebben aan voorspellende tools om criminaliteit te voorspellen. Om hier op in te spelen krijgen alle Belgische politiediensten toegang tot predictive policing. Hiermee willen nationale politie- en inlichtingsdiensten bijvoorbeeld voorspellingen doen over woninginbraken.
Concreet brengen alle Belgische korpsen hun data samen in de cloud. Deze data vormen de basis voor algoritmes die voorspellingen over criminaliteitsfenomenen doen. Deze voorspellende functionaliteit wordt toegevoegd aan het nieuwe iPolice-computersysteem, dat in 2020 live moet gaan.
De Tijd laat weten dat de Belgische politie momenteel al software (Radix en Vera 2) gebruikt om risico’s en dreigingen in de strijd tegen het terrorisme in te schatten. Daarvoor worden parameters en namen van verdachten tegen elkaar afgewogen om prioriteiten te kunnen stellen. Het gaat om parameters die ook andere landen, zoals Nederland en Duitsland, gebruiken, maar met een nationale context.
Om de juiste modellen en parameters voor de voorspellende functionaliteiten te selecteren, zoekt de politie nog wel datawetenschappers.