Netbeheerder Elia gaat de mogelijkheden van blockchain in de energiesector onderzoeken. In een periode van drie maanden onderzoekt de netbeheerder of deze technologie kan worden ingezet als betaalsysteem voor transacties rondom hernieuwbare energie. Elia doet voor de proef een beroep op Settlemint en Actility.
Door de stijging van decentrale energieproductie en het geleidelijk verdwijnen van de traditionele flexibiliteitsbronnen, zoekt Elia naar nieuwe partijen om het evenwicht van het Belgische elektriciteitsnet te waarborgen. Blockchain en intelligente contracten kunnen volgens de netbeheerder een rol spelen in het efficiënt en automatisch beheren van diverse flexibiliteitsbronnen. Het kan zelfs de werking van de energiesector in de toekomst grondig wijzigen omdat het kan worden toegepast op verschillende marktniveaus, zoals de kortetermijnmarkt en de markt van de ondersteunende diensten.
Om de werking en beperkingen van blockchain in de energiesector inzichtelijk te krijgen, start Elia in samenwerking met de Settlemint en Actility een proefproject van zo’n drie maanden. In die periode willen de partijen de inzet van blockchain testen om een aantal processen gelinkt aan de activering van flexibiliteit te automatiseren. Zo spreekt Elia over de validatie van contractuele verbintenissen tussen de netbeheerder en de deelnemende partijen, de registratie en de validatie van de metinggegevens van de installaties en de financiële verrekening van de activaties.
Applicatie
De partijen overwegen om een applicatie te ontwikkelen die de decentrale flexibiliteit beheert. Deze app wordt gebaseerd op de blockchain-technologie van de Energy Web Foundation. Daarnaast worden simulaties uitgevoerd. Hiermee wil het consortium inzicht krijgen in de werking en beperkingen van blockchain. Zo gaat de netbeheerder onderzoeken of blockchain kan ingezet worden als men op grote schaal gebruik maakt van decentrale flexibiliteit en hoe blockchain de activeringsprocessen kan versnellen, vereenvoudigen en transparanter maken.
Als het proefproject positieve resultaten oplevert, zal dit volgens Elia ‘een grote stap voorwaarts’ zijn richting een Belgisch elektriciteitsnet dat een grote variatie aanbiedt aan decentrale en duurzame energiebronnen. De netbeheerder hoopt dat met de invoering van blockchain, een aanpast evenwichtsmanagement mogelijk wordt dat voordelen oplevert voor alle spelers op de energiemarkt.
Partners
Het Franse Actility biedt infrastructuuroplossingen voor het internet of things en intelligente energieoplossingen. De organisatie heeft een Benelux-kantoor in Brussel. Het Belgische Settlemint (Leuven), met een tweede vestiging in Dubai, is gespecialiseerd in blockchaintechnologie. De partijen hebben een partnerschap gevormd om hun knowhow inzake energie en blockchain te bundelen. Dit partnerschap geeft meer inzicht in de rol van elke partij die bij het proefproject van Elia betrokken is.
Let op met het opnemen van persoonsgegevens in een block chain, in het bijzonder wat betreft het recht om “vergeten” te worden (GDPR). Stel dat ik mijn productiesite verkoop. Pseudonimiseeen in overweging nemen?