In vergelijking met andere Westerse landen is de Belg een analfabeet als het gaat om cryptomunten zoals de bitcoin. In verhouding hebben ook weinig Belgen cryptomunten in hun bezit. Maar de Turken laten zich wat dat betreft niet onbetuigd.
Dat blijkt uit een onderzoek dat ING deze zomer uitbracht. Het baseert zich op een onderzoek bij zowat vijftienduizend respondenten uit vijftien landen in Europa, de Verenigde Staten en Australië.
Het rapport laat een dubbel beeld zien. Enerzijds is er het potentieel. Zo gelooft ruim een derde (35 procent) van de Europeanen dat cryptocurrencies het online betaalmiddel van de toekomst worden.
ING haalt aan dat dit percentage de afgelopen jaren aan het stijgen is. Zo was dit in 2015 bijvoorbeeld nog 28 procent, een jaar later 32 procent en nu dus 35 procent.
Belg minst bewust
Anderzijds is er nog veel onwetendheid, met name dan in ons land. Van de meeste Westerse landen is de Belg zich namelijk het minst bewust van cryptomunten zoals de bitcoin. Slechts 38 procent van de Belgen heeft er al van gehoord.
Terwijl dat gemiddelde voor de gemiddelde Europese consument op 66 procent ligt. De bewustwording in Europa is opvallend genoeg gelijkmatig verdeeld over alle leeftijden.
Bezit van cryptomunten
16 procent zegt in de toekomst cryptocurrencies te willen bezitten. Een op de tien Europeanen geeft aan op dit moment cryptomunten te bezitten. In Turkije en Roemenië bezitten consumenten de meeste cryptomunten met respectievelijk 18 en 12 procent.
Overigens werd het onderzoek afgerond voordat de grote problemen met de Turkse munt de kop opstaken. Mogelijk ligt het aandeel van de Turken met digitale munten in bezit vandaag nog hoger.
De Belg heeft, na de Luxemburger, met 5 procent de minste cryptomunten in zijn of haar bezit. Ook hier bengelen we dus onderaan. In Nederland ligt het percentage op 7 procent, ook onder het Europese gemiddelde van 9 procent.
Fraude
Uit het onderzoek blijkt ook dat veel respondenten zich bewust zijn van potentieel gevaar. Zo ziet 46 procent van de Europeanen de klassieke aandelen als minder risicovol dan digitale munten als bitcoin.
Toevallig vandaag berichtten de kranten De Standaard en Het Nieuwsblad ook over fraude met cryptomunten. Sinds begin dit jaar zijn er namelijk al voor vier miljoen euro aangiftes binnengekomen van fraude met cryptomunten.
Dat aantal meldingen steeg overigens fors na de start van een waarschuwingscampagne in juni. Van gemiddeld 46 maandelijks geregistreerde fraudegevallen begin dit jaar ging het naar 58 in juni en 234 in juli.