Hewlett Packard Enterprise (HPE) ontwikkelt een energiezuinige supercomputer voor het nationaal laboratorium van de Verenigde Staten (National Renewable Energy Laboratory, NREL). De ‘Eagle’, zoals de NREL de nieuwe aanwinst noemt, wordt 3,5 keer krachtiger dat het huidige systeem en zal januari 2019 in gebruik worden genomen.
De Eagle is onderdeel van een langdurige samenwerking tussen HPE en het Amerikaanse ministerie van energie, dat als doel heeft meer gebruik te maken van supercomputers. Ook draagt het bij aan de doelstelling van het NREL om energiezuiniger tewerk te gaan en versnelt het onderzoeksprocessen binnen de verschillende onderdelen van het ministerie, waar het nationaal laboratorium er één van is.
Wat is de toegevoegde waarde van de Eagle voor het NREL?
Het nieuwe systeem beschikt over aanzienlijk meer rekenkracht, iets wat volgens Steve Hammond, directeur van het NREL Computational Science Center, wetenschappelijke ontdekkingen alleen maar stimuleert en innovatie gericht op energietechnologieën bevordert. De samenwerking met HPE draagt volgens hem dan ook bij aan het verbeteren van simulatie en modellering van zeer complexe gebeurtenissen, die uiteindelijk naar nieuwe inzichten moeten leiden.
Hoe krachtig is de supercomputer?
De Eagle heeft de HPE SGI 8600 als basis, die speciaal ontworpen is om extreem hoge rekensnelheden van een petaflop uit te voeren. Nu heeft de Eagle zelfs een piekprestatie van acht petaflops, zeker 3,5 keer krachtiger dan het huidige NREL Peregrine-systeem, dat 2,26 petaflops telt.
Verder draait de supercomputer onder meer op Intel Xeon Scalable-processoren, maakt het gebruik van Mellanox EDR Infiniband-fabric voor een snellere dataoverdracht en is het systeem opgebouwd uit 76,104 cores voor meer rekenkracht en 2,144 dual-socket nodes, goed voor een computergeheugen van 96 tot 768 gigabytes. Ook is de Eagle zo ontwikkeld, dat een vloeistof-koelsysteem ruim 97 procent van de verspilde warmte van omliggende kantoorruimte hergebruikt.
Wat doet de supercomputer nu eigenlijk precies?
De Eagle is volgens HPE op dit moment de grootste supercomputer in de wereld die zich, naast energie-efficiency, toelegt op het bevorderen van technologieën voor schone, duurzame en onuitputtelijke energie die het leefmilieu niet schaadt. Het supersnelle systeem is in staat gedetailleerde modellen uit te voeren, die complexe processen, systemen en verschijnselen simuleren om in een zo vroeg mogelijk stadium onderzoek én ontwikkeling op verschillende terreinen van energietechnologieën te bevorderen. Denk dan bijvoorbeeld aan voertuig-, windenergie- en datawetenschappen.
Volgens de NREL wordt de Eagle nog deze zomer geïnstalleerd in het eigen datacentrum Energy System Integration Facilityin in Golden, Colorado, waarna het januari volgend jaar officieel in gebruik wordt genomen.