In de periode van augustus 2017 tot en met juli 2018 zijn in totaal 8540 vacatures voor ict’ers geplaatst. In ons land wordt volop gezocht naar ict-ontwikkelaars. Bijna de helft (49 procent) van de vacatures is voor hen uitgeschreven. Daarnaast zijn integratie- en implementatie-experts, pc-technicus en netwerkbeheerders veel gevraagde functies. Dat blijkt uit de cijfers van Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB).
In België werd in het afgelopen jaar (augustus 2017 tot en met juli 2018) in totaal 274.471 vacatures geplaatst. Hiervan is zo’n 3 procent (8540 in totaal) gericht op ict’ers. Dit is opgesplitst in tien ict-beroepen. Computable duikt in de cijfers en zet de belangrijkste feiten op een rijtje.
Nummers 1 en 2
Ict-ontwikkelaar
De nummer-1 gevraagde ict-functie is die van een analist (analist ontwikkelaar ict). Hier werden in het afgelopen jaar ruim vierduizend (4189) vacatures voor uitgeschreven. Hiermee is dit goed voor bijna de helft van alle ict-vacatures.
VDAB omschrijft deze functie daarom ook als een knelpuntberoep. Dit omdat bedrijven moeite hebben om deze job te vervullen. Aan het eind van juli 2018 staan hier nog bijna duizend vacatures (975) voor open. Dat wil zeggen dat bijna een kwart nog niet de geschikte kandidaat heeft gevonden. Volgens de instelling komt dit door zowel een kwalitatief als kwantitatief tekort.
‘Het aantal ict-studenten houdt geen gelijke tred met de vraag. Bedrijven schakelen dan ook buitenlandse analist ontwikkelaars in of verhuizen applicatieprojecten naar het buitenland. Bovendien stelt de complexe en snel evoluerende architectuur van ict-applicaties en -systemen hoge kwalitatieve eisen aan analist-ontwikkelaars’, schrijft het bij het beroep.
Integratie- en implementatie-expert
Op nummer twee volgen experts op het gebied van integraties en implementaties (integratie en implementatie expert ict). Hier werden in een jaar tijd 1460 vacatures voor uitgeschreven en stonden er eind juli 2018 nog steeds ruim driehonderd (336) van open. Dit komt volgens de VDAB omdat de job up-to-date kennis vereist over domeinen zoals systeemarchitectuur, op internet gebaseerde toepassingen en systeemintegratie en security. Bovendien moeten de ict’ers over zowel beroepstechnische capaciteiten als soft skills (leidinggeven en communicatie) beschikken. Dit maakt het beroep een kwantitatief en kwalitatief knelpunt.
Nummers 3 en 4 en de rest
Technicus en netwerkbeheerders
Voor de ict-functie ‘Technicus PC en kantoormateriaal’ werden in totaal 1139 vacatures uitgeschreven. Hiervan zijn in totaal 868 vervuld. De top-4 wordt afgesloten door de netwerkbeheerder. In België werden in totaal ruim 1035 vacatures geplaatst, waarvan er nog zo’n 238 open staan. Hierover zegt de VDAB dar voor hooggeschoolde ict’ers worden gezocht om de computernetwerken te beheren en te beveiligen. ‘Een netwerkconfiguratie kan variëren van eenvoudig tot zeer uitgebreid. De omvang van het serverpark, de eraan gekoppelde werkstations en apparaten en de soort verbindingen bepalen mee de moeilijkheids- en specialisatiegraad.’
Overigen
De overige ruim zevenhonderd ict-vacatures betreffen: websitebeheerder (261), databankbeheerder (222), analist communicatie- en informatiesystemen (154), computeroperator (50), ontwerper analist van Geo-ict (20) en ontwikkelaar telecomnetwerken (10). Hier is het vooral lastig om de databankbeheerders te vinden, omdat het beheren van een systeem hoge kwalitatieve eisen stelt, zoals het bijbenen van de nieuwste technologische ontwikkeling. Daarentegen zegt de VDAB dat de computeroperator een beroep is met weinig kansen op de arbeidsmarkt.