Bedrijven starten steeds meer internet of things (IoT)-projecten. Echter gaat het om steeds minder uitgebreide projecten, omdat organisaties tegen diverse implementatieuitdagingen uitlopen. Er ligt een kans voor cloud-serviceproviders, zoals AWS en Microsoft, om deze IoT-belemmeringen weg te halen en de adoptie te vereenvoudigen.
Dat blijkt uit het rapport ‘Unlocking Opportunities in the Internet of Things’ van consultancybureau Bain & Company. Die ondervroeg zeshonderd leidinggevenden wereldwijd. Het rapport volgt op de eerste uitgave in 2016.
De gecombineerde markten voor het internet of things (IoT), inclusief hardware, software, systeemintegratie en data- en telecomdiensten zullen in 2021 zo’n 520 miljard dollar waar zijn. Dat is een verdubbeling van wat bedrijven in 2017 uitgaven, namelijk 235 miljard dollar. Het grootste deel van deze groei wordt volgens het consultancybureau gerealiseerd in het zakelijk- en industriële segment.
Bedrijven zetten dus in op IoT-projecten. Zo overweegt 60 procent dit jaar nieuwe use-cases te onderzoeken. Dat percentage lag twee jaar geleden nog op minder dan 40 procent. Ondanks deze toename in projecten, zijn organisaties minder positief over de adoptie van de technologie. Ze realiseren zich dat een complete oplossing meer tijd kost om te implementeren en dat het rendement daarvan langer op zich zal laten wachten. Dit resulteert er in dat er tot 2020 minder uitgebreide IoT-implementaties zijn dan wat twee jaar geleden werd verwacht.
Branchespecifieke-oplossing gezocht
Bain & Company constateert drie belemmeringen voor de implementatie van het internet of things. Ten eerste worden de beveiligingsproblemen genoemd. Daarnaast maken gebruikers zich zorgen over een slechte integratie met hun bestaande technologieën, zoals de bedrijfsprocessen of it-systemen. Leveranciers hebben zich onvoldoende verdiept in branchespecifieke implementatie-uitdagingen van hun klanten. Tot slot is het nog onzeker wat de investeringen gaan opbrengen.
Cloud-serviceproviders (csp’s), en dan met name Amazon Web Services (AWS) en Microsoft Azure, krijgen een belangrijke rol bij IoT-implementaties. Zij kunnen belemmeringen voor de IoT-acceptatie verminderen en daarmee de implementaties versimpelen. Dit moet helpen om use-cases snel te implementeren en op te schalen.
Een kanttekening is wel dat cso’s hun diensten te breed in de markt zetten en daardoor te weinig toespitsen op specifieke industrieën. Bain & Company ziet daarom kansen voor systeemintegrators, applicatieontwikkelaars, IoT-platformspecialisten in de industrie, fabrikanten en telecombedrijven om branchespecifieke-oplossingen aan te bieden.
Bain & Company
Bain & Company is opgericht in 1990. Het bedrijf beschikt over 57 kantoren, verspreid over 36 landen. In de Benelux heeft het vestigingen in Brussel en Amsterdam.