Een verrassend groot aantal organisaties heeft nog een lange weg te gaan op het gebied van modernisatie van hun infrastructuur. De transitie naar de cloud wordt in de weg gestaan door regelgeving, angst rondom security, legacy en te weinig inzicht in de daadwerkelijke kosten. Hoe kunnen organisaties mee met de digitalisering van het bedrijfsleven als zij nog vastzitten aan een verouderde infrastructuur?
De wereld is momenteel grofweg in te delen in twee groepen organisaties: de ‘suits’ en de ‘shirts’. Aan de ene kant de enterprises (de suits) die vaak al een aantal jaren meedraaien. De suits zitten vaak vast aan een verouderde infrastructuur, die soms nodig is om aan bepaalde regelgeving te kunnen voldoen. Ook is deze infrastructuur vaak te complex om even buiten de deur te zetten. Aan de andere zijde hebben we de ‘geeky’, digitale native organisaties (de shirts). De shirts zijn vaak jonge en datagedreven bedrijven en van scratch begonnen met het bouwen van hun infrastructuur die gebaseerd is op de (cloud-based) principes van nu en hebben geen last van legacy.
Gedwongen transformatie
Nieuwe technologieën en jonge bedrijven zorgen dat in een rap tempo producten, diensten, processen en businessmodellen veranderen. Omdat de suits vaak logge organisaties zijn met een verouderde infrastructuur, kunnen zij niet snel ‘bewegen’. Voor deze organisaties is het lastig om datagedreven producten en diensten snel op de markt te brengen – ze worden daardoor links en rechts ingehaald door de shirts.
Grote software-bedrijven zoals Salesforce, en Microsoft met Office 365 bieden cloud-based alternatieven die voorheen door de isv-markt werden bedacht en geleverd. Inmiddels zijn er zo goed als geen ‘license based’ isv’s meer die niet midden in de transitie zitten naar een subscription-based model. Exact. Ergo, het licentie-model is achterhaald en (bijna) alle software is of wordt op de korte termijn SaaS. Cloud computing biedt flexibiliteit in capaciteit, beheer en betaling. Voor de suits is het dus cruciaal om over te stappen op een moderne infrastructuur en de stropdas iets losser te doen.
Maar waarom is het nu zo moeilijk voor traditionele bedrijven om te moderniseren? De gemakkelijkste weg is natuurlijk om de zaken te blijven doen, zoals deze altijd zijn gedaan. Suits hebben vaak een legacy infrastructuur en zijn duur uit als ze dat moeten veranderen – althans, dat is vaak de gedachte. Bovendien, is het vanwege wet- en regelgeving vaak verplicht bepaalde gegevens on-prem te hebben staan en zo wordt de legacy-architectuur in stand gehouden. Dat wil niet zeggen dat er niets verandert.
Vroeger (lees: een aantal jaren geleden) had elk bedrijf zijn eigen datacenter. Nu stappen steeds meer grote bedrijven over naar een hybride omgeving en draaien specifieke applicaties heel bewust in de cloud. Het in huis runnen van eigen applicaties is eigenlijk al uit de mode en zo schuift uitbesteding steeds verder omhoog in de ‘stack’.
Tijd om te switchen
Nu ben ik niet de eerste die dit roept. Een paar jaar geleden was dit ook al een hot topic. Toen waren de adviezen: bedenk een strategie en houd de ontwikkelingen in de gaten. Het was niet duidelijk hoe het zich allemaal zou ontwikkelen en er waren nog een hoop vragen rondom dit onderwerp. De urgentie om te veranderen is groter dan ooit – en de discussie relevanter. Nu kunnen de stappen concreet gemaakt worden, veel cloud-technologie heeft zich immers in de praktijk bewezen. Waar men voorheen een strategie bedacht en voor de rest wel keek hoe het allemaal zou verlopen, kun je deze strategie nu echt gaan invullen en plannen waar je heen wilt. Al is het een stip aan de horizon en wordt er component-per-component gemoderniseerd.
Het belangrijkste is misschien nog wel het eigen personeel meekrijgen door te trainen om zo draagvlak te creëren. Traditionele it’ers zijn over het algemeen misschien ook wel een tikje autistisch. Ze houden niet van verandering en stappen niet snel over. Wat ook meespeelt is dat ze bang zijn dat ze hun baan kwijtraken. Die angst is totaal niet gegrond. De afgelopen jaren is de industrie namelijk als een gek gegroeid en de vraag naar it’ers nog meer. Daar valt binnen deze community genoeg informatie over te vinden.
Vorig jaar stond al 45 procent van alle workloads in de cloud en de voorspelling luidt dat het percentage volgend jaar oploopt tot 60 procent. Dus als het zo zou zijn dat it’ers door modernisering/automatisering hun baan kwijtraken, hadden we daar iets van moeten merken. En dat is dus niet zo. Volgens mij is het wel andersom! Hoe meer er in de cloud staat, hoe meer it’ers er nodig zijn. Toegegeven, veel traditionele it’ers moeten waarschijnlijk aan hun skillset werken. Te denken valt daarbij aan workloadmanagement, data-analyse of IoT-infrastructuur design. Uiteindelijk wordt het beheren van on-premise omgeving een behoorlijk uitgeklede en saaie functie in het museum van de technologie. En daar wilt u als it’er niet eindigen…