De overheid van India en Singapore organiseren in september een internationale hackathon. Via deze wedstrijd willen ze diverse logistieke problemen in India oplossen. Het gaat om thema’s zoals drones, elektrische auto’s, smart cities en slim verkeer.
Het gaat om de zogeheten MoveHack-hackathon op 7 en 8 september in New Dehli (India). Hierbij worden deelnemers vanuit de hele wereld uitgedaagd om prototypes, technologische oplossingen of business cases voor logistieke (stads)problemen te creëren. Het winnende team maakt kans op tien miljoen Indiase roepie, omgerekend ruim125.000 euro.
Voor de wedstrijd zijn in totaal tien uitdagingen opgesteld, verspreid over twee tracks. De ‘Just Code It’-teams moeten software ontwikkelen om door middel van data-analyse de mobiliteitsproblemen op te lossen. Hiervoor stellen overheden en de private sector datasets beschikbaar. De ‘Just Solve It’-teams worden op hun beurt uitgedaagd om ideeën uit te werken tot business cases voor de mobiliteitsproblemen. De concepten worden getest op de Indiase marktomstandigheden en bevatten een analyse over de impact en de technologische toepassing.
Betaaloplossing, elektrische auto’s en onbemande luchtvoertuigen
Bij de Just Code It-track zijn in totaal zes uitdagingen geformuleerd. Zo wordt er gezocht naar een geïntegreerde betalingsoplossing voor reizen met meerdere openbaar vervoerders, een platform voor meer efficiëntie in havens en terminals voor goederentreinen en een kaart dat de faciliteiten (zoals oplaadpunten en batterijwisselstation) voor elektrische auto’s weergeeft.
Ook is een uitdaging uitgezet op het gebied van de wegveiligheid. Hierbij moeten de teams een oplossing ontwikkelen die voorspelt waar ongelukken, zoals botsingen, gaan gebeuren. Dit op basis van het rijgedrag, zoals de snelheid, remmen en optrekken, maar ook eventuele tekenen van vermoeidheid.
Ook kunstmatige intelligentie komt aan bod tijdens de hackathon. Deelnemers moeten een algoritme voor machine learning ontwikkelen om zo afwijkend gedrag op de Indiase wegen te identificeren. Dit op basis van verkeersbeelden en de wegeninfrastructuur op basis van satellietbeelden.
Het laatste thema is gericht op drones en de zogeheten onbemande luchtvoertuigen (unmanned aerial vehicles, uav’s). Aan deelnemende teams de opdracht om een verkeersmanagementsysteem te ontwikkelen voor het detecteren van de objecten, routemonitoring vastleggen en om te zorgen dat deze niet over verboden terrein vliegen.
Alternatieve energie en lucht taxi’s
Voor de Just Solve It-teams zijn vier problemen geformuleerd. De eerste is gericht op het creëren van alternatieve energie. Het gaat zowel over de bron van brandstof als de opslag van energie. De tweede uitdaging is toegespitst op de ontwikkeling van elektrische auto’s en een bijbehorend ecosysteem.
Bij de derde uitdaging worden teams uitgedaagd om een goedkope infrastructuur voor zogeheten ‘lucht’ taxi’s te ontwikkelen. Deze innovatie moet de kosten van stadslogistiek aanzienlijk verlagen. Tot slot gaan de hackers aan de slag met smart cities. Het idee is om oplossingen en technologie te ontwikkelen dat de mobiliteit in grote steden verbetert.
30 teams
Bedrijven, studenten en overheden kunnen teams van maximaal vijf leden vormen. Zij kunnen zich tot 14 augustus (coderen) of 17 augustus (oplossen) opgeven voor deelname. Een jury kiest vervolgens dertig teams die op 1 en 2 september worden ingevlogen naar Singapore. Vervolgens strijd de top-20 in de finale in New Delhi.
National Institution for Transforming India
De Movehack-hackathon wordt georganiseerd door National Institution for Transforming India (NITI Aayog) in combinatie met verschillende ministeries en industriepartners (de Indiase brancheorganisatie Nasscom, accountants- en advieskantoor PwC, de Indiase softwareleverancier Hackerearth en ondernemer Lee Keshav). De wedstrijd is onderdeel van de zogeheten Move: Global Mobility Summit op 7 en 8 september in New Delhi.