Enkele jaren geleden modereerde ik voor Engie een aantal events rond het internet of things (IoT). Het zouden drie avonden worden. Op Sclessin in Luik was er geen belangstelling van de Waalse ondernemers. Het event werd afgevoerd. In het Vanden Stockstadion in Anderlecht daagde een honderdtal geïnteresseerden op en in de Ghelamco arena in Gent zo’n 250 bedrijven. Het toonde alvast aan waar uitgekeken wordt naar innovatieve oplossingen.
We zitten nu midden zomer 2018 en staan we vandaag verder? Over een kleine drie maanden, op 14 oktober, zijn er gemeenteraads- en provinciale verkiezingen. Ik heb nog geen politiek programma gezien waarin er ook maar met een woord gerept wordt over digitalisering, laat staan over internet of things. Nu is die laatste term wel wat ongelukkig en niemand loopt echt warm voor het ‘internet der dinges’.
Dinges werd door ons destijds wel vaker gebruikt als we niet meteen op het juiste woord kwamen of de naam van iemand vergeten waren. Dinges, ja dinges… tot er iemand wel achter kwam wat we zochten. Dinges zou ook wel een leuke naam zijn voor een bedrijf dat zich op IoT toespitst. Doet me ook denken aan ‘Wafels en Dinges’, de steeds populairdere eettenten in New York. Wafels & Dinges is opgericht door Thomas Degeest die destijds z’n sporen verdiende bij IBM als managing consultant. Maar dit geheel terzijde.
Melexis
We hebben een mooi Belgisch bedrijf dat zich toelegt op het internet of things: chipfabrikant Melexis dat sensoren maakt voor de automobielsector, maar ook steeds meer daarbuiten actief is. Mag het verwonderen dat Melexis wordt geleid door drie dames, zowel de ceo, de cfo als de cio hebben de jongste maanden terecht awards in de wacht gesleept. Het zou niet slecht zijn mocht Proximus, Telenet of wie weet, Orange met hen samenwerken. Dan werken we meteen ook aan een Smart Flanders, iets groter dan een voetbaltempel of een gouw.
Een mooi voorbeeld van een pre-IoT-toepassing is dat van de gemeente Bonheiden waar schoolkinderen gestimuleerd worden om meer de fiets te nemen: onder het zadel werd een rfid-tag aangebracht die langs de fietsweg verscheidene sensors passeert. Kinderen worden beloond als ze met de fiets gaan. Op die manier werd tijdens het eerste jaar bijna zeshonderd fietsers, ruim dertigduizend ritten, bijna 115.000 gefietste kilometers gemeten. Het project kreeg terecht de Agoria-Smart City-award. Laat ons die voorbeelden repliceren, delen en in heel Vlaanderen introduceren. Het zijn eerste concrete stappen naar concrete IoT-oplossingen waar ook de burger de toegevoegde waarde meteen erkent. Pas dan zal hij echt warmlopen voor het Internet der dinges.