Op de eerstvolgende ministerraad zal een wetsontwerp en bijhorend koninklijk besluit goedgekeurd worden over de volgende veiling van frequenties voor gsm-verkeer. Daarin zal, als de markt interesse heeft, ook plaats zijn voor een nieuwe, vierde speler.
Indien een nieuwe gsm-operator interesse heeft om de Belgische markt te betreden, zal daarvoor bij de nieuwe spectrumveiling plaats voor worden gemaakt. Dat heeft de regering bekend gemaakt op de persconferentie waarop ze haar begrotingsakkoord heeft toegelicht. Het openzetten van de markt voor een nieuwe operator is een overwinning voor minister van Telecom Alexander De Croo (Open VLD) die daar op aangedrongen had.
De nieuwe spectrumveiling, gepland eind 2019, voorziet in de veiling van de frequenties voor een periode van twintig jaar. Een deel van de spectrumbanden zal bruikbaar zijn voor 5G en er zullen sowieso meer beschikbare frequenties komen dan vandaag, zelfs bij intrede van een vierde speler.
Naast 900, 1800 en 2100 Mhz zullen ook de frequenties op 700, 1400 en 3600 Mhz geveild worden, onder meer voor 5G. Er komen ook strengere dekkingsvoorwaarden, die worden opgetrokken van 98 procent van de bevolking naar 99,5 in 2021. Tegen 2027 moet dat zelfs 99,8 procent zijn.
Als er een nieuwe speler komt, zal die tegen gunstige voorwaarden de markt kunnen betreden. Zodra hij 20 procent dekking heeft, mag hij gebruikmaken van de infrastructuur van de andere operatoren via roaming-overeenkomsten. Pas acht jaar later moet de nieuweling een nationale dekking bereikt hebben.
Proximus teleurgesteld
In een reactie op het nieuws laat Proximus alvast weten dat het de beslissing om de nieuwe spectrumveiling voor een vierde operator open te stellen ‘betreurt’. Het bedrijf vindt de voorwaarden waaraan dat gebeurt (de roaming-verplichting bij twintig procent), ‘discriminatoir’. ‘Dit zal inderdaad de prijzen voor de consument op korte termijn doen dalen, maar zal ook onmiddellijk gevolgen hebben voor de kwaliteit van het netwerk en de winstgevendheid van de sector’, zo stelt Proximus. ‘Dit zal onvermijdelijk de netwerkinvesteringen en de tewerkstelling in de Belgische telecomsector onder druk zetten.’
De intrede van een vierde mobiele operator zal volgens de telecomregulator BIPT leiden tot lagere prijzen voor mobiele telefonie en dataverkeer. Bovendien zal een extra speler niet alleen een effect hebben op de mobiele, maar ook op de vaste markt (tv, telefonie en vast internet). De nieuwe marktanalyse van het BIPT biedt aan alternatieve operatoren immers interessantere voorwaarden dan vroeger om toegang te krijgen tot het kabel- en glasvezelnetwerk, en om internet-only diensten aan te bieden.