De komst van een vierde telecomoperator lijkt op het eerste zicht te leiden tot meer concurrentie, lagere prijzen en meer innovatie. Maar er zijn ernstige bijkomende overwegingen te maken vooraleer die speler zijn intrede op de markt kan doen, zegt Beltug.
Beltug vertegenwoordigt de professionele gebruikers (bedrijven en overheidsinstellingen) van elektronische communicatiediensten. Ook Proximus, Orange en Telenet zijn er lid van als ‘associate members’. In een open brief stelt de vereniging zich heel wat vragen bij de intrede van een nieuwe telecomoperator in België.
De eerste is aan welke voorwaarden de nieuweling kan werken en hoe ver men wel gaan om het nieuwe bedrijf een kans op succes te geven. ‘Zo kan een nieuwe speler kan op korte termijn geen volledig netwerk uitbouwen. En zonder goede dekking kan men geen klanten winnen en zijn er geen inkomsten. Daarom wil men voorzien dat als de nieuwkomer een bepaalde minimumdekking heeft uitgebouwd, de andere operatoren de vierde speler nationale roaming moeten geven: zo hebben zijn klanten overal bereik’, aldus Beltug. De grote vraag is dan natuurlijk hoe hoog die drempel moet zijn om de nationale roaming te starten.
Skoda’s en Mercedessen
Beltug wijst ook op de mogelijk nefaste invloed die een nieuwkomer heeft op de investeringsprogramma’s van de bestaande spelers. Zullen die nog willen investeren in hun netwerken als er een concurrent opduikt met goedkope producten waarbij kwaliteit een ondergeschikte rol speelt, zo vraagt Beltug zich af. ‘Die vraag wordt zeker opportuun nu 5G voor de deur staat, een technologie die toepassingen als IoT en smart cities mogelijk maakt, maar waarvoor de kwaliteitsvereisten van het netwerk nog hoger liggen.’ Bij deze stelling moet natuurlijk wel een kanttekening gemaakt worden. Dat de komst van een speler met mindere kwaliteit de volledige markt naar beneden trekt, is een onbewezen aanname die ook gemakkelijk omgedraaid kan worden: een hogere netwerkkwaliteit kan even goed een troef zijn om extra klanten aan te trekken. Het is niet omdat er Skoda’s rondrijden dat niemand nog een Mercedes wil.
Voor Beltug is het ook essentieel dat een eventuele vierde speler bereid en in staat is zwaar te investeren. ‘Zal men bij de gunning van de frequenties nagaan of de nieuwkomer voldoende financiële draagkracht heeft om de zware investeringen in spectrum, de uitbouw van een 4G en 5G-netwerk, de marketingkosten en zo verder te dragen? Welke eisen en voorwaarden worden aan de nieuwkomer gesteld om er zeker van te zijn dat de verplichtingen op termijn ook worden waar gemaakt? Hoe de vierde speler motiveren om op lange termijn sterk te blijven investeren?’ De vereniging merkt ook op dat de komst van een vierde speler ingaat tegen de internationale trend van consolidatie. Sedert 2012 is het aantal landen in Europa met vier operatoren van zeventien naar twaalf gedaald.
Brussel
Tot slot is er ook nog Brussel als vreemde eend in de telecom-bijt. De problematiek van de stralingsnorm in Brussel (die veel lager ligt dan in de rest van Vlaanderen en Europa) moet dringend opgelost worden, hoopt Beltug. ‘Deze is nu al een knelpunt voor de toekomst van 5G in België. Met een vierde operator zal het toegestane vermogen per antenne per operator in Brussel nog verlagen: het totale vermogen moet door vier gedeeld worden in plaats van door drie’.