Heel fijn, alles slim. Je auto, je telefoon en nu ook je stad of dorp. Nergens kun je meer om sensoren heen. Om dat allemaal te billijken, worden uiteraard de bekende stokpaardjes van stal gehaald, zoals onderzoek naar armoede in de stad en natuurlijk het volgen van witwassers en andere stoute types, niet in de laatste plaats 'bedreiging'.
In s’-Gravenhage zetten ze er in ieder geval ambitieuze stappen voor om de hofstad tot ‘smart city’ om te vormen. Samenwerking met het Centraal Bureau voor de Statistiek, met netwerkbeheerder Eneco en Eurofiber moet in eerste instantie de lantaarnpalen aan de Scheveningse boulevard omvormen tot een omgeving met digitale dienstverlening in de buitenruimte. Van oplaadlantaarnpaal voor je elektrieke auto of brommer tot mesh-thermometer en locatie voor microfoons, beveiligingscamera’s en bewegingssensoren. Alles hangen we eraan voor het gemeentelijk Open Dataplatform. Iedereen mag alles koppelen.
Maar de gemeente zegt dat het natuurlijk verder gaat dan slimme lantaarnpalen. Nou ja, slim. Het komt erop neer dat we weer naar hartenlust buzzwoordbingo kunnen spelen met termen als: ‘relevant’, ‘kwaliteitsimpuls’, ‘innovatieve toepassingen’, ‘cyberdomein’ en de volgende woorden met het woord ‘Smart’ ervoor: ‘Mobility’, ‘Living’, Environment’, ‘Citizens’, ‘Governance’ en ‘Economy’ (ofwel: Slimme Mobiliteit, Slim Leven, Slimme Omgeving, Slimme Burgers, Slim Bestuur en Slimme Economie).
We hopen van ganser harte dat de voorgaande opsomming al een tijdje ‘slim’ gedaan wordt, ook zonder lantaarnpalen. Maar alle gekheid op een stokje: waar ziet u voor- en nadelen met betrekking tot de ‘slimme’ stad? (en misschien al wel een goede toepassing?)