700 miljoen euro, zoveel hoopt de Belgische regering op te halen voor de mobiele 5G-licenties. Die moeten uiteraard vooral afgetroggeld worden van de huidige operatoren Proximus, Telenet en Orange. Komt er een vierde operator zoals minister Alexander De Croo verwacht? Weinig kans zolang er onduidelijkheid is over de stralingsnormen in Brussel.
‘We kunnen een van de eerste landen in Europa zijn met een 5G-netwerk aan scherpe prijzen’, zo vertelde telecomminister Alexander De Croo (Open VLD) op radio1. Het deed me denken aan de eerste gsm-licenties die in 2003, vijftien jaar geleden, uitgereikt werden door zijn partijgenoot en toenmalig minister Rik Daems. Ook toen leefde de hoop dat er een vierde partij zou opduiken. In 2011, zeven jaar geleden, doken er wel 4 kandidaten op, waarvan eentje de licentie kreeg maar er tot ieders verbazing geen gebruik van maakte. Dat was toen Telenet. Het Mechelse kabelbedrijf kocht later, in 2015, Base over voor het astronomische bedrag van 1,32 miljard euro en investeerde nog eens ruim 300 miljoen euro in antennes omdat het netwerk niet zo optimaal was als gedacht.
700 miljoen euro voor overheidskas
Toen Telenet (samen met Voo) de licentie kocht in 2011 betaalde het daarvoor 71 miljoen euro. Die werden dus afgeschreven in de prullenmand gegooid. Hoewel prullenmand misschien geen aardig woord is voor de Belgische schatkist. Vandaag zegt minister De Croo dat hij voor de nieuwe 5G-licenties 700 miljoen euro wil vangen voor de overheidskas. Als we aannemen dat er een vierde partij is, dan is dat 175 miljoen euro per licentie. Ruim 100 miljoen meer dus dan zeven jaar geleden.
Is er een kans dat er een vierde operator komt? Een waterkans, heel gering dus. Vorig jaar was een Amerikaanse speler (die liever anoniem blijft) bereid om honderden miljoenen te investeren in België voor een vierde mobiel netwerk. Uiteindelijk heeft die afgehaakt omdat er heel veel mist en onduidelijkheid was over de regelgeving en de netwerkfrequenties. Het kabinet van minister De Croo werd toen aangewezen als boosdoener omdat die geen rechtszekerheid kon bieden. Dat zou nu wel kunnen als de licenties officieel volgend jaar worden uitgereikt maar inmiddels is een grote kans op ‘scherpe prijzen’ verloren gegaan.
Stralingsnormen Brussel bemoeilijkt uitrol 5G
Het grote probleem is echter Brussel, waar de stralingsnormen zo laag liggen dat 5G zelfs helemaal niet kan worden uitgerold. Beltug, dat de ict-belangen behartigt van de grootste ondernemingen in ons land, brengt daar trouwens een position paper over uit. Zolang Brussel vasthoudt aan die norm is 5G onmogelijk. En moet er eigenlijk zelfs niet aan gedacht worden om een licentie uit te reiken. Eerst zal dus het probleem ‘Brussel’ opgelost moeten worden. In ons verkaveld politiek landschap is dat geen sinecure. Dan lijkt het erop dat België niet het eerste Europese land zal zijn met een 5G-netwerk aan scherpe prijzen, maar zo goed als zeker het laatste land in Europa met nog altijd te dure tarieven.