Het AZ Damiaan in Oostende is het eerste Belgische ziekenhuis dat een self-service kiosk met betalingsmogelijkheden in gebruik neemt. Patiënten kunnen zich aan één kiosk inschrijven, hun eID-kaart uitlezen, scannen, volgnummers printen, patiëntlabels afdrukken én betalingen uitvoeren.
De nieuwe oplossing werd ontwikkeld door Xperthis, gespecialiseerd in ziekenhuissoftware en Connecto dat kiosken en informatiezuilen bouwt. Voorheen moesten patiënten voor de afspraak een voorschot betalen. Daarvoor moesten ze zich eerst registreren aan de kiosk, om daarna te betalen aan een loket. Dankzij het nieuwe volledig geïntegreerd systeem kan het loket overgeslagen worden en kunnen patiënten direct doorstromen naar hun afspraak.
Niet alleen wordt de wachttijd voor de patiënt verminderd en is er een vlottere doorstroming. ‘Het nieuwe systeem zorgt ook voor een sterke vereenvoudiging van het beheer van de patiëntenadministratie’, legt Stijn Courtheyn, technical consultant van Xperthis uit. ‘Bovendien is dit ook een primeur voor ons. Als leverancier van ziekenhuisoplossingen is het de eerste keer dat we een dergelijk systeem gelanceerd hebben.’
Op dit moment kunnen enkel weduwen, invaliden, gepensioneerden en wezen (WIGW) en de mensen die genieten van een verhoogde tegemoetkoming gebruik maken van de onmiddellijke betalingsmogelijkheden. De andere gebruikers moeten nog een zogenaamd ‘getuigschrift voor verstrekte hulp’ ontvangen en dit kan niet met de kiosk afgeprint worden. Eenmaal de ziekenfondsen dit document – dankzij hun administratief digitaliseringsproces – niet langer nodig hebben, zullen alle patiënten via de kiosk volledig kunnen geholpen worden.
Xperthis is een Belgische specialist in digitale oplossingen voor de zorgsector. Het ontstond in 2011 door de fusie van Polymedis, Partezis en Xtenso. In 2015 nam het nog Mims en Ciges over. Connecto uit Heist-op-den-Berg is ruim twee decennia actief met kiosktoepassingen. Meer dan twintig ziekenhuislocaties maken gebruik van hun inschrijvingskiosken. Dagelijks worden naar schatting zo meer dan 24.000 patiënten ingeschreven in België.