Wat vele criticasters al vermoedden, lijkt nu ook bewezen: er is geen enkele correlatie tussen de waarde van cryptomunten als bitcoin en economische factoren. Dat blijkt uit een paper van de Warwick Business School. De waarde wordt enkel bepaald door de stemming van de investeerders.
De waardestijging van meer dan 500 procent in 2017 heeft van de bitcoin een geliefd investeringsvehikel gemaakt bij investeerders die een avontuurtje wel zien zitten. Uit onderzoek van Daniele Bianchi van de Warwick Business School, die zijn bevindingen neerschreef in de paper ‘Cryptocurrencies as an Asset Class: An Empirical Assessment’, blijkt echter dat er geen enkel verband is tussen economische indicatoren of grondstoffenprijzen en de waarde van dit soort munten.
Bianchi onderzocht hiervoor de handelspatronen van veertien van de grootste cryptomunten, inclusief bitcoin, tussen april 2016 en september 2017. De conclusie: de prijs wordt volledig bepaald door opbrengsten uit het verleden, hype en emoties bij investeerders.
‘Er bestaat onderzoek dat beperkte overeenkomsten aanduidt tussen bitcoins en goud, maar als we de volatiliteit van de veertien grootste cryptomunten bekijken, mag je stellen dat je ze nauwelijks als een betrouwbaar spaarinstrument op de korte termijn mag bestempelen, laat staan op lange of middellange termijn’, zegt Bianchi. ‘De markt voor cryptomunten doet vandaag denken aan de dot.com-bubbel van de jaren negentig. Waarschijnlijk zal maar een handvol overleven en het is dus zo’n beetje als kiezen wie de nieuwe Amazon wordt.’
Uit het onderzoek komen nog enkele interessante gegevens naar boven. Voor begin 2017 was bitcoin goed voor 80 procent van het handelsvolume in cryptomunten. Tegen eind september 2017 was dit gezakt naar 40 procent. Ook opvallend: tot begin vorig jaar waren bijna alle handelstransacties in bitcoin in de Chinese munt Yuan. Daarna zakte dit in, samen met de acties van de Chinese regering om handelsplatformen plat te leggen.