De reacties na het verhoor van Mark Zuckerberg in het Europees Parlement zijn verdeeld. Niet alleen over de houding van de man zelf, maar vooral ook over hoe de parlementsleden zijn ondervraging hebben aangepakt.
Zuckerberg zelf wentelde zich, net zoals bij zijn verhoor in de Amerikaanse senaat, in excuses en spijtbetuigingen. Onder meer over het Cambridge Analytica-schandaal en de ‘fake news’-hetze sloeg hij een mea culpa en erkende hij zijn fouten. The Zuck belooft ook beterschap en verzekerde dat zulke zaken niet meer zullen gebeuren, maar laat tegelijk weten dat zoiets tijd zal kosten.
De Facebook-topman beloofde ook dat hij nieuwe manieren zal bouwen waarmee gebruikers hun privacy en beveiliging op het sociale netwerk kunnen aanscherpen, bijvoorbeeld met een tool om cookies te wissen. ‘De veiligheid van mensen zal altijd belangrijker zijn dan het maximaliseren van onze winst’, liet hij nogal pathetisch weten.
Bij veel waarnemers gingen dan de wenkbrauwen in de hoogte, maar ook in het Europees Parlement zelf was er twijfel aan zijn goede bedoelingen. ‘U heeft al vijftien of zestien keer sorry gezegd’, beet de liberaal Guy Verhofstadt hem toe, ‘bent u wel in staat om de problemen aan te pakken?’ Verhofstadt vroeg zich ook af of Zuckerberg ‘herinnerd wil worden als de man die onze democratie vernietigde’. Voor de rest beperkten veel parlementsleden zich tot kwesties waarvoor Zuckerberg ook al in de V.S. op het rooster werd gelegd.
Daarmee was er eigenlijk op geen enkel moment de indruk dat het koude angstzweet bij Zuckerberg uitbrak. Hij antwoordde zelden concreet op vragen en wist te vaak om de hete brij heen te fietsen. Daar waren de parlementsleden zelf trouwens ook debet aan. Vaak gingen ze zo ver over de hun toegemeten spreektijd dat Zuckerberg uiteindelijk nog geen kwartier aan het woord was. Een Zweedse politica presteerde het zelfs om meteen na de hoorzitting naar Zuckerberg toe te stormen om een selfie te maken en die op Twitter te zetten. Onder meer dat soort gedrag ontlokte bij onze huiscolumnist Luc Blyaert (computable.be) de omschrijving ‘beschamend’.
Ook in het halfrond waren heel wat politici na afloop boos omdat Zuckerberg uiteindelijk maar weinig vragen echt beantwoorde. De Facebook-baas beloofde in de komende dagen alle meer technische vragen nog schriftelijk te zullen beantwoorden.