'We hebben een nieuw Flanders Technology nodig.' Dat vertelde VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten op het kopstukkendebat van Agoria in de Dockx-eventhal in Brussel. Er werden acht thema’s aangesneden waaronder de grote vraag naar 'stem'-opleidingen en het tekort aan jongeren met de nodige technische vaardigheden.
Er daagden zeshonderd toehoorders op voor het ‘Reactiv8’ (lees: reactivate) event van Agoria. Het panel met de voorzitters van alle belangrijke Vlaamse partijen en vertegenwoordigers van de Franstalige politieke families werd vakkundig geleid door Agoria-ceo Marc Lambotte, die elke spreker dertig seconden gaf.
Gwendolyn Rutten deed een opvallende oproep voor een nieuw Flanders Technology. Die beurs ontstond in 1983, 35 jaar geleden dus en was het begin van de derde industriële revolutie in Vlaanderen (DIRV). Daar werd ook het fundament gelegd voor de oprichting van de Leuvense technologiereus IMEC. Rutten verwees expliciet naar de volgende regering (de federale verkiezingen vinden plaats in 2019) die radicale beslissingen zal kunnen nemen. ‘De toenemende digitalisering laat dat toe.’
Ook ‘smart cities’ kwam aan bod waarbij CD&V-voorzitter Wouter Beke verwees naar het initiatief van Slim Limburg zodat ook kleinere gemeenten kunnen delen in de kennis en de technologische toepassingen.
Elk vraagstuk werd ingeleid door topmensen uit het bedrijfsleven waaronder opvallend ook Felix Van de Maele, mede-oprichter en ceo van Collibra dat zijn hoofdzetel in New York heeft. Volgens hem is het vinden van kapitaal geen probleem, zeker naarmate het bedrijf groeit, maar zijn de structuren in België ondoorzichtig. Sp.a-voorzitter John Crombez pakte uit met het voorstel om dezelfde politici in de diverse parlementen te laten zetelen. N-VA-voorzitter Bart De Wever gaf aan dat ook Europa niet transparant is en dat Antwerpen ook een Eurodesk heeft waar ‘subsidiologen’ uitpluizen waar er geld beschikbaar is.