De verwarming bleek het niet te doen en het was echt wel koud op 14 december 2007 in het kleine hotel ‘De Schelde’ in Cadzand waar Jef Colruyt en Ashley Abdo hadden afgesproken om de laatste punten en komma's te bespreken over de overname van Dolmen door Real Software. De 131 miljoen euro deal was dan ook sneller afgerond dan gedacht…
Het zal er warmer aan toe gegaan zijn tijdens de gesprekken over de overname van RealDolmen. Voor de studieronde alleen al was immers een bedrag van liefst 5,6 miljoen euro uitgetrokken voor de zakenbank Lazard, consultancybedrijf PWC en het advocatenkantoor Allen & Overy. Er zat ook een ‘stay commit’ managemenentbonus bij, maar volgens De Tijd werd dat bedrag niet vrijgegeven. RealDolmen is uiteindelijk voor 196 miljoen overgenomen door het Franse Gfi.
Enkele dagen later werd ook bekend dat een van de Belgische telcompareltjes Aurelium verkocht werd aan het Japanse Konica Minolta. Waarop Bruno Segers, de voorzitter van Flanders Investment & Trade zich terecht afvroeg waarom zoveel Vlaamse, Belgische zo u wil, ondernemingen verkocht worden aan het buitenland. We slagen er hoe langer hoe minder in sterke Belgische bedrijven te behouden. Steeds meer ondernemingen, made in Belgium, worden overgenomen door buitenlandse partijen én vooral de beslissingsbevoegdheid verdwijnt uit ons land. Dat geldt trouwens niet alleen voor ict-bedrijven, ook in de financiële, de energie- en bijvoorbeeld de luchtvaarsector is dat het geval.
Ontbreken Belgische ondernemingen de ‘guts’ om zelf door te groeien? Of vallen de eigenaars voor de euro’s uit het buitenland? Een van de weinige laatste Belgische grote integratoren, als we Proximus buiten beschouwing houden, is daarmee het Limburgse Cegeka geworden. Ceo André Knaepen leidt het nog steeds als een pater familias en boert daardoor ook gestaag en dus helemaal niet slecht. Het valt op dat Cegeka, dat toch een omzet heeft van zo’n 450 miljoen euro, zelfs op Wikipedia geen pagina heeft. Vraag is alleen hoe lang het nog zal duren voordat alweer een buitenlandse overnemer zich zal aandienen en ook daar de euro’s zullen doorwegen. De GIMV heeft dan wel een kwart van de aandelen, maar dat zijn uiteraard ook geen Sinterklazen. Vroeg of laat zal het ongetwijfeld ook voor de bijl gaan. Op termijn zal er enkel nog Proximus overblijven, tenminste zolang de regering er geen hap van wil verkopen. En dat zal niet meer tijdens deze legislatuur gebeuren maar je mag er donder op zeggen dat dit bij de volgende regering opnieuw op het bord komt.
Ik ben geen fan, integendeel, van de Britse Europoliticus Nigel Farage maar straks moeten we hem nog gelijk geven als hij zegt dat België geen land is, meer een buitenland.