ING ontwikkelt in alle rust interessante protocollen die bruikbaar kunnen zijn bij het anonimiseren van gegevens op blockchains waarbij toch bekend kan worden of de juiste gegevens wel aanwezig zijn. In dit geval kwam de bank naar buiten met zero-knowledge set membership. Is dit een belangrijke stap?
Met een zero-knowledge set memberships kan iemand bewijzen dat hij of zij behoort tot een bepaalde set die niet direct met een getal te maken heeft. Eerder ontwikkelde ING al de zero-knowledge range proofs, waarbij je kunt bewijzen dat een bepaald nummer inderdaad valt binnen een bepaald bereik, zonder dat bekend hoeft te worden welk nummer je daadwerkelijk hebt.
Bij set memberships kan dit dus met zaken die niet een getal zijn. Zo kun je met een zero-knowledge set membership bewijzen dat je uit een land binnen de EU komt, maar je hoeft niet te onthullen welk land. Je zou dit toe kunnen passen op een know your customer of KYC: niemand hoeft te weten waar je woont, er moet alleen zekerheid zijn over het feit dat je bijvoorbeeld niet in de VS woont, want dan mag je veelal niet meedoen aan een ICO.
Dit klinkt natuurlijk allemaal fantastisch als het daadwerkelijk stand houdt. Wat denkt u, werkbare protocollen? Of een stel wiskundigen die zich iets te veel richten op zaken buiten het normale mensenleven?