De Federal Computer Crime Unit (FCCU), dat in ons land de computercriminaliteit moet bestrijden, lijdt onder een groot personeelstekort. De budgetten zijn er, de mensen niet.
De Federal Computer Crime Unit (FCCU) telt vandaag 22 agenten, terwijl er 44 nodig zijn. FCCU-diensthoofd Walter Coen-raets zegt in de krant De Tijd dat er in september slechts dertien cyberagenten overblijven. ‘Het is waarschijnlijk dat de FCCU niet meer in staat zal zijn om zijn operationele taken uit te voeren’, stelt Coenraets vast. Volgens hem riskeren we daardoor een grotere blootstelling aan cyberaanvallen.
Ook de regionale diensten (RCCU’s) hebben te maken met een behoorlijk tekort aan mensen. Toch zijn er, bij monde van Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon, de voorbije twee jaar extra middelen ter beschikking gesteld. De dienst heeft het gewoon moeilijk om de bestaande vacatures op te vullen. Ook op andere manieren werd geïnvesteerd. Volgens de woordvoerder van Jambon heeft de regering de FCCU ook al achthonderdduizend euro toegestopt, onder meer voor de aankoop van hardware en software.
Reeds in maart schreef Computable al over het tekort aan cyberagenten. Alleen lijkt het probleem sindsdien enkel maar groter geworden.
Er is iets anders grondig fout bij de FCCU. Ik heb hier afgelopen jaar gesolliciteerd voor de functie van ICT adviseur. De selectie was zeer onpersoonlijk en duurde 5 maanden over een 5tal selecties. Ben uiteindelijk in de laatste fase (gesprek)met nog iemand overgebleven en niet aangenomen. Ook bleek het profiel opeens gewijzigd te zijn naar een analist achtig project ipv een ICT adviseur waarvoor ze aan mijn kennis twijfelden. Wat zeer negatief is dat de selectie voor iedereen 5 maanden duurt en als je daarna niet aangenomen wordt je enkel een zeer onpersoonlijk emailtje krijgt. Het is toch te verwachten na zoveel inzet minstens opgebeld te worden. Het is trouwens stom om mensen die zeer gemotiveerd zijn gewoon te laten lopen. Iedereen weet in de ICT dat je je continue moet bijscholen en je nooit specialist kan zijn in alles. Als ethical hacker denk ik dat je toch al ruime kennis hebt van veel ICT zaken. Hacken is trouwens meer logisch nadenken om een oplossing te zoeken, de tools doen de rest.