Gaat de digitalisering nu banen kosten of banen opleveren? Het is vaak het voorwerp van verhitte discussies. De meeste werknemers denken dat er jobs zullen bijkomen, zo blijkt uit een enquête van hr-groep Manpower.
Het leeuwendeel van de Belgische werkgevers gaat ervan uit dat de mogelijkheden die de nieuwe technologieën bieden, op korte termijn een netto-bijdrage zullen leveren aan de werkgelegenheid. Een kwart van de in België ondervraagde werkgevers bevestigt immers dat ze van plan zijn hun personeelsbestand de komende twee jaar uit te breiden omwille van de digitale transformatie, terwijl slechts 4 procent van mening is dat de automatisering in hun bedrijf zal leiden tot een personeelsafname. Voor 66 procent van de ondervraagde werknemers zullen de nieuwe technologieën geen impact hebben op de omvang van hun personeelsbestand.
Ook in de rest van de wereld heerst hetzelfde sentiment: 86 procent van de twintigduizend ondervraagde werkgevers (91 procent in België) bevestigt hun personeelsbestand omwille van de automatisering te willen behouden of uit te breiden. Van de 42 ondervraagde landen overal ter wereld tellen er 34 een groter aantal bedrijven dat ervan overtuigd is dat de nieuwe technologieën een gunstig effect zullen hebben op de werkgelegenheid. De werkgevers die het meest optimistisch staan tegenover de automatisering, zijn gevestigd in Zuid-Amerika en de Verenigde Staten. Bedrijven uit Oost-Europa, Scandinavië en Hongkong tonen zich het meest behoedzaam wat de toekomst betreft.
De sector waarin de werkgevers het meest plannen te werven, is de it-sector, wat geen verrassing is: 14 procent van de werkgevers wereldwijd denkt eraan hun personeelsbestand in deze functie uit te breiden, om hun digitale transformatie verder te zetten of zelfs sneller te laten verlopen. De functie klantrelatie (front office) heeft ook een mooie toekomst voor zich, onder andere dankzij de e-commerce en de virtualisering van de commerciële contacten: 15 procent van de werkgevers plant medewerkers te werven voor deze functies.
De administratieve functies, daarentegen, kennen naar verwachting de grootste personeelsafname (netto afname van 7 procent,) omwille van de automatisering van de voornaamste routinetaken die minder voor toegevoegde waarde zorgen. Het meest oneens zijn de werkgevers over fabricage- en productiefuncties: 24 procent plant hun personeelstand uit te breiden en 19 procent overweegt een personeelsafname.
Wat moeten werknemers dan kunnen de komende jaren? In ons land geven de werkgevers in de eerste plaats de voorkeur aan samenwerking (75 procent), probleemoplossing (64 procent), klantenservice (64 procent), organisatie (60 procent). De enquête toont aan dat deze soft skills ook het moeilijkst te vinden zijn, en dan vooral probleemoplossing (48 procent), organisatie (40 procent) en communicatie (31 procent). Wie dus soft skills en digitale know-how kan combineren, zit op rozen.