De digitale stroommeter die binnenkort in Vlaanderen wordt uitgerold, zal sterk beperkt zijn qua functies. Dat komt omdat het softwareplatform achter de meter zware vertraging oploopt en daardoor veel meer kost dan eerst gedacht. Dat schrijven de Mediahuis-kranten.
De kat werd de bel aangebonden door Vlaams parlementslid Rob Beenders (sp.a). Volgens hem zal de nieuwe digitale stroommeter pas over twee jaar echt klaar zijn en nog eens vijftig miljoen euro meer kosten dan de tweehonderd miljoen euro die al in het apparaat werden gestoken.
Vanaf één januari volgend jaar willen de netbeheerders de oude elektriciteitsmeter met een draaiende schijf gaan vervangen door een gloednieuw ‘slim’ model. Maar de intelligentie van het nieuwe apparaat blijkt in eerste instantie nogal tegen te vallen. Aanvankelijk zal de meter niet veel meer kunnen dan meterstanden noteren en als budgetmeter fungeren. Er zullen ook apps aan gekoppeld kunnen worden, bijvoorbeeld om als klant zelf het stroom- en gasverbruik in de gaten te houden, al zullen die apps wel zelf eerst aangekocht moeten worden.
Op de echt interessante toepassingen, pakweg de wasmachine aanzetten op momenten dat het stroomaanbod het hoogst is of het verkopen van overproductie van zonnepanelen, is het nog wachten. Dat komt omdat Atrias, het softwareplatform dat de vijf grootste netbeheerders hebben opgezet om de meter bijkomende mogelijkheden te geven, met grote vertragingen kampt. Dat platform werd eind 2015 gegund aan Accenture. Aanvankelijk moest de technologie al in juli 2016 klaar zijn. Dat werd 1 januari 2018 en dan 1 september 2018. Maar ook die datum zal niet gehaald worden. Ondertussen werd al een crisismanager aangesteld om het project uit het slop te halen en is er een audit besteld bij consultant Deloitte. De verwachting is nu dat de software pas in 2020 echt rijp zal zijn.
Minister van Energie Bart Tommelein heeft aan de energieregulator Vreg gevraagd om een nieuwe kosten-batenanalyse te maken over de meter en zegt dat hij Atrias al vaker heeft gewezen op de vertragingen, maar dat hij niet bevoegd is om erin tussen te komen. Bij Atrias zelf geeft men toe dat er inderdaad een achterstand is, maar dat er hard gewerkt wordt om die in te halen. De netbeheerders zelf ontkennen ook dat de meerkost van het project vijftig miljoen euro zou zijn, omdat de it-experts van Atrias tijdelijk gedetacheerd worden om de fusie tussen beheerders Eandis en Infrax verder uit te werken. Volgens hen zal de slimme meter op 1 januari 2019 75 tot 80 procent van zijn mogelijkheden aankunnen.