We willen altijd en overal internet, en nog snel ook! Maar de kwaliteit van de verbinding in afgelegen gebieden laat het soms afweten. Daar wil startup Tessares vervanging in brengen. Door een vaste internetverbinding over 4G-masten te leveren, helpen ze dit euvel de wereld uit. Als klant geniet je dus steeds van een snelle verbinding. Dat klinkt als muziek in de oren bij telecomoperatoren en ook wij willen er het fijne van weten.
Al in 2008 startte professor Olivier Bonaventure met het onderzoek naar een nieuw internet protocol. Dit resulteerde in 2015 tot de oprichting van de startup Tessares, een spin-off van de UCL. ‘De co-founders waren van in het begin Sébastien Barré, Gregory Detal en mezelf’, geeft Denis Périquet aan.
‘We ontwikkelden een software oplossing voor telecomoperatoren, om de vaste lijn te combineren met eender welke andere verbinding zoals bijvoorbeeld 4G, en dit over één single verbinding. De voordelen zijn duidelijk. Als gebruiker surf je sneller, want de snelheid van de netwerken wordt gebundeld, wat zeker belangrijk is in afgelegen gebieden. Bovendien kan er ook naadloos overgeschakeld worden van 4G naar wifi, zonder onderbreking. Ideaal voor Skype-gesprekken bijvoorbeeld. Voor de telecomoperator biedt het dan weer meer bedrijfszekerheid en een hogere verbindingssnelheid in afgelegen rurale gebieden.’
Een nieuw internetprotocol
Technisch ontwikkelde Tessares een innovatieve hybride internettoegangstechnologie op basis van het ‘Multipath TCP’-protocol (MPTCP). Met deze technologie, die de snelheden van de bestaande vaste en mobiele netwerken combineert, zet de Belgische startup werkelijk de toon. Dit protocol is gebaseerd op tcp/ip, maar dan wel een verbeterde versie, aangepast aan de noden van deze tijd.
‘Bonaventure speelde hier zeker een leidende rol in en dat heeft Tessares geen windeieren gelegd. Ondertussen tellen we al vier telecomoperatoren in vier Europese landen als klant, en er zitten nog een aantal in de pijplijn. Het oorspronkelijke team groeide ondertussen aan tot dertig mensen, een stevige groei op korte termijn dus’, glimlacht Périquet.
Klaar voor de wereld
De ambitie van Tessares in het komende jaar is helder. ‘We willen zo snel mogelijk winstgevend worden, uiterlijk tegen 2019 willen we break-even draaien. Verder willen we ook nieuwe sectoren penetreren. Denk maar aan sectoren zoals het publieke transport en de wifi aan boord, daar zien we zeker en vast mogelijkheden. Tegen het einde van dit jaar willen we een achttal klanten tellen, waarvan toch zeker eentje buiten Europa’, werpt Périquet een blik op de doelstelling van Tessares.
‘Hoewel onze focus van in het begin op Europa lag en we daar ook onze eerste klanten hebben, denken we er ook aan om in mei de Aziatische en Noord-Amerikaanse markt te betreden. Er is uiteraard competitie in onze markt en de meeste hebben ronkende namen als Nokia, Huawei en anderen. Nu is het wel zo dat wij een totaal andere positionering hebben. Wij zijn namelijk als één van de enige een ‘software-only’ speler, terwijl onze concurrenten toch vaak ook devices en hardware willen verkopen.’
Zijn er dan geen moeilijkheden of struikelblokken voor de startup? ‘Uiteraard wel, we zouden graag nog sneller groeien. De grootste moeilijkheid is als klein bedrijf, zonder al teveel naam, tegen die grote mastodonten. Het gaat om bedrijfszekerheid en credibiliteit natuurlijk. Nu, eens we nog een aantal referenties erbij hebben, zal dit probleem zich minder en minder stellen’, kijkt Périquet positief vooruit.
Recent haalde Tessares nog drie miljoen euro extra funding op, om deze groei te versnellen. Proximus, Vives II en de Waalse investeringsmaatschappij SRIW pompten maar liefst drie miljoen extra in de startup.